Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Розумна вікторина: Як не віриш – перевір!  На мені 12 шкір!

Волинь-нова

Розумна вікторина: Як не віриш – перевір! На мені 12 шкір!

А гризнеш – в сльозах покинеш, бо зовусь я...

Точно не капуста, як ви уже здогадались – і вже посипаєте собі голову попелом або стукаєте по своїй макітрі. Знаю, розумна у вас вона, ой і розумна, але не цього разу. Тож читайте запитання й аналізуйте, де дали маху у простому-таки запитанні із гучним ім’ям

«Гранатобуз із секретом» – 20 (2023)

До речі, вітаміну С у ріпчастій цибулі більше в 10–15 разів, ніж у лимоні.
До речі, вітаміну С у ріпчастій цибулі більше в 10–15 разів, ніж у лимоні.

А на це запитання мене наштовхнув другорядний персонаж одного з романів геніального німецького письменника Еріха Марії Ремарка. Так-от: робота цього пана з кіношним ім’ям полягала у відвідуванні оселі під час особливої події в житті. І цей предмет дуже його виручав – завдяки його «чарам» нашому пану більше вірили і укладали з ним угоду. Але якщо він перебував у приміщенні трохи довший час, то «чари» переставали діяти, бо чоловік не міг його дістати з кишені. Тому, щоб більше не палитися, наш персонаж навчився виконувати один трюк, який повністю замінив предмет. А його почали називати видатним артистом. До речі, дивлячись, як цьогоріч злетів у ціні цей  предмет, більшості з нас не до сміху...

Що знаходиться у гранатобузі?

Саме Плаксивий Оскар, другорядний герой роману Еріха Марії Ремарка «Чорний обеліск», і надихнув мене на це запитання про «не до сміху». Точніше, саме цей абзац про цього комівояжера:

Оскар, котрий раніше користався сирою цибулею, коли заходив у дім, де лежав покійник, тепер запевняє, що може викликати в себе сльози, коли захоче, як видатний артист.

«Оскар, котрий раніше користався сирою цибулею, коли заходив у дім, де лежав покійник, тепер запевняє, що може викликати в себе сльози, коли захоче, як видатний артист. Це, безперечно, великий поступ. Зараз йому не треба входити в будинок заплаканому. Раніше, якщо торгівля затягувалась, сльози висихали, бо в присутності родичів померлого Оскар не міг удатися до цибулі. Тепер же навпаки: він з’являється з сухими очима і, розмовляючи про покійника, заходиться слізьми, що, певна річ, справляє зовсім інше враження. Ці сльози відрізняються від попередніх, як справжні перли від штучних. Оскар запевняє, ніби він плаче так переконливо, що часто навіть родичі покійного заспокоюють і втішають його».

 

Приємно, що частина з вас, хоч і не читала «Чорного обеліска», але зуміла порадувати редакцію словом-відповіддю – «Цибуля». Хто це, а також яке становище лідерів у вікторині «Гранатобуз із секретом» після 20 турів – читайте на сайті volyn.com.ua і фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу), а нам час відправляти вас у нові пошуки.

«Гранатобуз із секретом» – 22 (2023)

«Так, у скриньці напарника Бориса одні зваби – сигарети з «перцем» – мрія всіх шинкарів і лікарів», – усміхався волоцюга Франц і потихеньку Афганістаном контрабанду потягом віз». Прочитали уривок із неопублікованого раніше? Тоді вам завдання: стати поетом і повправлятися так над цими словами, щоб «перетворити їх» на ключових «родичів» зі всесвітньо відомого твору. Портрет його автора ми сьогодні і заховали.

Чия світлина знаходиться у гранатобузі?

Відповідь треба надіслати до 13 липня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)).

А історії, як знаходили відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected].

Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Реклама Google

Telegram Channel