За що варто полюбити цибулю?
Цілющі властивості цієї овочевої культури відомі з давніх-давен: її використовували для лікування головного болю, хвороб серця, виразок у ротовій порожнині. Цибулю втирали в шкіру римські гладіатори, вважаючи, що це додає сил та збільшує витривалість, вона входила до обов'язкового раціону воїнів Стародавнього Риму та Греції. Завдяки антисептичним властивостям її використовували для дезінфекції солдатських ран. Сучасні дослідження не лише не применшують «заслуг» цибулі, а й виявляють нові
Багата на поживні речовини. Цибулина середнього розміру містить усього 44 калорії, але забезпечує організм значною дозою вітамінів, мінералів і клітковини. Овоч багатий вітаміном С, який зміцнює імунітет, сприяє утворенню колагену, відновленню тканин і засвоєнню заліза. Цибуля містить вітаміни групи В, важливі для обміну речовин, утворення еритроцитів та підтримки нервової системи. Вона є джерелом калію, «відповідального» за баланс рідини, передачу нервових імпульсів.
Корисна для серця. Здатна знижувати рівень холестерину, а відтак зменшує ризик серцевих захворювань, містить протизапальні компоненти, знижує кров'яний тиск, запобігає тромбам. Дослідження за участю людей із надмірною вагою та гіпертонією показало, що 162 мг екстракту цибулі на день знижує систолічний кров'яний тиск.
Містить антиоксиданти. В цибулі виявлено понад 25 різновидів антиоксидантів – речовин, що пригнічують окислення, яке призводить до пошкодження клітин і зумовлює розвиток раку, діабету та хвороб серця.
Допомагає у боротьбі з раком. Споживання цибулі знижує ризик деяких видів онкології, зокрема раку шлунка і прямої кишки. Науковці стверджують, що у людей, які люблять цибулю, ймовірність захворювання на 22% нижча, ніж у тих, хто споживає її мало. Овоч містить речовини, що пригнічують ріст пухлини.
Регулює рівень цукру в крові. Ця властивість особливо важлива для людей із діабетом або переддіабетичним станом. Експеримент, у якому брали участь люди з діабетом другого типу, показав, що 100 г свіжої червоної цибулі натще знижує рівень цукру в крові приблизно на 40 мг через 4 години.
Підвищує щільність кісток. У жінок, які їдять цибулю принаймні раз на день, щільність кісткової тканини на 5% вища, ніж у тих, хто їсть її раз на місяць. Споживання цибулі зменшує ризик перелому стегна у літніх жінок на 20% порівняно з тими, хто її не вживає.
Має антибактеріальні властивості. Цибуля має бактерицидні й антигельмінтні властивості. Достатньо протягом трьох хвилин пожувати її, щоб убити в роті всі бактерії. Здатна боротися з кишковою паличкою та стафілококом золотистим, пригнічувати ріст збудника холери.
Покращує стан травної системи. Цибуля багата на клітковину і пробіотики, необхідні для здоров'я кишківника. Також пробіотики допомагають збільшити кількість корисних бактерій у кишечнику і поліпшити імунну функцію.