Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Вітамінна диво-ягода: приготуйте – не пожалкуєте!

У смородині міститься величезна кількість вітаміну С (навіть у лимоні його в десять разів менше), тому вона корисна при авітамінозі та під час застуди.

Фото із сайту fragrantika.net.

Вітамінна диво-ягода: приготуйте – не пожалкуєте!

Смородина – настільки популярна садова культура, що, здається, немає присадибної чи дачної ділянки, де її не вирощують. Із цих ягід готують варення, компоти, желе, пастилу, мармелад, сиропи, вино, соуси... Листя і плоди смородини використовують для відварів і чаїв, як смакову добавку до м'яса та риби, а також для маринування овочів

Смородина, перетерта з цукром

Це не тільки смачний і корисний десерт, а й незамінний натуральний засіб боротьби із зимовими застудами. Її можна використовувати як звичайне варення, в якості начинки для різної випічки, для заварювання чаю. Ягоди, перетерті з цукром, зберігають усі корисні властивості і довго не псуються

Інгредієнти: 1 кг смородини, 2 кг цукру.

Приготування. Для такого варення краще збирати ягоди після кількох сонячних днів – вони будуть більш солодкими. Смородину помийте, ретельно переберіть її, видаляючи попсовані ягоди, хвостики і сміття. Перебийте блендером або пропустіть через м’ясорубку. Складіть у глибоку емальовану миску, засипте цукром, вимішайте і поставте в холодильник на 3 години, за цей час цукор почне розчинятися. Потому ще раз добре перемішайте, розкладіть варення в банки, попередньо ретельно вимивши їх із содою та обдавши окропом. Зверху засипте шаром цукру (приблизно по 1–2 ст. л. на кожен слоїк), щоб смородина краще зберігалася. Закрийте банки і тримайте в холодильнику або в погребі.

Ягідний джем

Надокучило звичайне варення? Спробуйте щось новеньке!

Інгредієнти: 1,2 кг смородини, 0,6 кг черешні (без кісточок), 0,8 кг цукру, 0,5 скл. води.

Приготування. Черешні вимити, видалити плодоніжки й кісточки. Всипати ягоди у киплячий сироп із 300 г цукру та пів склянки води, проварити 10–15 хвилин, потому відкинути на друшляк (сироп залишити). Cмородину прогріти в каструлі під кришкою і протерти через сито. Влити до цього пюре сироп і варити 15–20 хвилин, затим додати цукор, знову закип’ятити, в гарячий джем всипати черешні, перемішати, проварити ще 1–2 хвилини, розкласти в чисті простерилізовані банки й закрутити.

Соус до м’яса

Таке доповнення надасть нового смаку будь-якій м’ясній страві

Інгредієнти: 1 скл. смородини, 50 г вершкового масла, 0,5 скл. води, 0,5 скл. сухого червоного вина, 1 ч. л. солі, 1 ст. л. цукру, чорний перець до смаку.

Приготування. На сковороді розтопити вершкове масло, додати сіль і цукор, тим часом помити смородину й обсушити її на рушничку. Коли суміш на сковороді закипить, влити вино і всипати смородину, готувати на слабкому вогні упродовж 5–7 хвилин, за бажанням додати перець. А для любителів більш пікантного смаку можна покласти сушену м’яту і гвоздику. Зняти з вогню, трохи остудити і перетерти через сито чи подрібнити блендером. Такий соус чудово поєднується з телятиною, яловичиною і свининою, причому і з холодною, і з гарячою. Ним можна полити нарізаний м’ясний рулет.

Морозиво

Зимний смаколик із доступних продуктів – анітрохи не гірший за магазинний

Інгредієнти: 300 г смородини, 300 г сметани, 5 ст. л. цукру.

Приготування. Ягоди перебрати, добре вимити, обдати окропом, щоб пустили більше соку, подрібнити чорну смородину за допомогою блендера. За бажанням можна пропустити через сито, щоб вийшло чисте пюре. Додати сметану і цукор. Ретельно перемішати, скуштувати, за потреби досолодити. Перелити масу в формочки і вставити палички. Помістити в морозилку на 3–4 години до повного застигання. Готове морозиво дістати з формочок, зануривши їх попередньо в гарячу воду на кілька секунд.

Смузі

Такий смачний та корисний напій можна приготувати не лише влітку, якщо запастися замороженими ягодами

Інгредієнти: 4 банани, 4 скл. смородини, 0,5–1 скл. молока, мед – за смаком.

Приготування. Банани почистити і довільно нарізати. Скласти банани і ягоди в чашу блендера і збити до отримання однорідної маси. Додати мед і молоко за смаком, ще раз збити. Перелити смузі у склянки і відразу подавати, за бажанням прикрасивши листочками м'яти, кружальцями банана і ягодами.

Тертий пиріг зі смородиною

Ця домашня випічка підкуповує смаком і простотою. Для начинки можна використовувати і густе варення, і свіжі ягоди, і заморожені (причому останні попередньо розморожувати не потрібно)

Інгредієнти: 2 скл. пшеничного борошна, 1 скл. картопляного крохмалю, 1 скл. цукру, 200 г вершкового масла або маргарину, 1 яйце, 1,5 ч. л. соди (погасити оцтом), 1,5 скл. смородини, 1–2 ст. л. цукру для посипання.

Приготування. Змішати в мисці борошно, картопляний крохмаль, цукор, додати дрібку солі. Влити розтоплений, але не гарячий маргарин і збите яйце. Швидко перемішати і додати погашену соду. Замісити м'яке тісто і розділити його на дві частини. Загорнути в харчову плівку і покласти в морозильну камеру на годину. Деко застелити пергаментним папером і злегка змастити маслом. Дістати з морозилки одну частину тіста, натерти на бляшку, розрівняти. Зверху викласти ягоди, присипати їх цукром. Потерти на смородину другу частину тіста й поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин або до появи золотистої скоринки. Перед подачею пиріг остудити.

Лікер «Смородинова казка»

Для його приготування беріть якісну горілку, щоб отримати якісний напій

Інгредієнти: 1 кг смородини, 1кг цукру, 1 л горілки.

Приготування. Промиті й обсушені ягоди смородини в трилітровій банці засипати цукром і залити горілкою. Щільно закрити кришкою, поставити в темне місце і забути про настоянку на 3–4 місяці. Потому процідити, розлити у пляшки і закупорити корками.

Читайте також: Волинянам нагадали, де не можна збирати ягоди

Реклама Google

Telegram Channel