Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Опалин: на Волині пам’ятають про село, яке було містом з Магдебурзьким правом

Захід відкрив голова Рівненської громади Юрій Фініковський.

Фото Район.Любомль.

Опалин: на Волині пам’ятають про село, яке було містом з Магдебурзьким правом

У селі Гуща Рівненської громади відбулася завершальна конференція міжнародного проєкту «Опалин: малі поселення – велика історія»

Захід відбувся 25 липня у щойно створеній музейній кімнаті в приміщенні Гущанського ліцею, де відвідувачі могли ознайомитися із історією поселення, яке заснували у 1638 році.

Про це інформує Район.Любомль.

 

 На заході були присутні організатори й виконавці проєкту, експерти з туризму жителі громади, представники влади різних рівнів.

Захід відкрив голова Рівненської громади Юрій Фініковський, який ознайомив присутніх з виставкою, коротко описав історію Опалина та побажав присутнім продуктивно провести семінар.

Перед аудиторією начальниця Ковельської РВА Ольга Черен, яка подякувала за запрошення, привітала ідею проєкту, адже попри всі виклики нині потрібно працювати та поважати нашу історію.

 

 Опісля заступниця виконавчого директора ГО «Центр регіональних ініціатив Волині» Наталія Кролік розповіла про мету, цілі й завдання проєкту, інвестиційну складову.

Про досягнуті продукти та результати проєкту присутнім розповів заступник Рівненського сільського голови Станіслав Смолярчук.

Фахівчиня з комунікацій та візуалізації проєкту Ірина Дубняк представила промоцію Рівненської громади та проєкту.

 

 Експерт з питань туризму Волинської облради Станіслав Ольшевський розповів про практики створення туристичного продукту у сільській громаді, як втілити ідеї в життя та заробляти на туризмі.

Експертка з питань туризму Ольга Шарута дала практичні рекомендації щодо шляхів просування громад, як привабливих туристичних об'єктів.

Своїми спогадами поділилася уродженка й жителька Опалина Лідія Міщук.

Підсумував та подякував за семінар організаторам заступник голови Ковельської райради Андрій Броїло.

 
 

  Довідково.

Містечко Опалин (нині Вишнівка) було засноване з дозволу польського короля в 1638 році стараннями грубешівського старости Лукаша Опалинського. Тоді ж місту було надано магдебурзьке право.

За 1906 рік маємо свідчення, що «Опалин, містечко Гущанської волості Володимир-Волинського повіту Волинської губернії. Відстань від повітового міста 78 верст, від волості 3. Дворів 222, мешканців 1614». В період І світової війни частина населення була евакуйована вглиб Російської імперії. Після закінчення війни, населений пункт більше не йменувався «містечком», а називався селом.

У 1963 році село Старий Опалин було перейменовано в с. Вишнівка. Сьогодні населений пункт із 133 жителями входить до складу Рівненської ОТГ.

 

 

Реклама Google

Telegram Channel