Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Хлопців, яким пересадили органи від 4-річного Юрочки з Рівного, виписали з лікарні

Медики провели успішні трансплантації, тепер Антон та Діма будуть приїжджати в Охматдит на контрольні перевірки.

Фото із фейсбук-сторінки НДСЛ «Охматдит».

Хлопців, яким пересадили органи від 4-річного Юрочки з Рівного, виписали з лікарні

Про маленьку Соломію із Ковеля, що на Волині, якій провели трансплантацію серця від наймолодшого донора в Україні, ми писали в попередніх випусках. Сьогодні розповімо історії ще двох дітей, які отримали шанс на повноцінне життя 

10 липня в Охматдиті провели 2 трансплантації. 12-річному Антону та 15-літньому Дімі пересадили донорські нирки та печінку. Органи успішно запрацювали, тепер діти можуть повернутися додому та жити звичайним життям.
Донором для пацієнтів став 4-річний хлопчик із Рівного, якому діагностували смерть мозку. Батьки дитини дали згоду на посмертну пересадку органів, аби подарувати шанс на життя іншим 3 дітям. Світла пам’ять донору та шана його родині...

Антон, якому пересадили нирки, народився із вродженими урологічними та шлунково-кишковими вадами, з однією ниркою. Три роки тому вона перестала працювати. Останні 2 роки хлопчик з мамою жили в Охматдиті та чекали на донора. Тут хлопчику провели декілька реконструктивних операцій та підготували до пересадки. Коли донор знайшовся, трансплантологи вперше виконали пересадку одразу двох нирок (на один бік). Уперше за 2 роки Антон з мамою покинули лікарню. Поки що хлопець не може повернутися додому на Херсонщину, бо його оселя перебуває в тимчасовій окупації.\

Це перший випадок в Україні, коли донором органів стала 4-річна дитина. Мужнє рішення батьків врятувало трьох інших діток.

Печінку пересадили 15-річному юнакові з Кіровоградської області. Пів року тому йому констатували прогресуючий цироз печінки. Без пересадки шанси, що він проживе ще рік, були невеликі — 30%. До операції все його тіло було жовтого кольору. Спеціалісти Охматдиту змогли стабілізувати стан дитини, підготувати його до трансплантації та успішно пересадити орган. 

Антон та Діма будуть приїжджати в Охматдит на контрольні перевірки.

Серце від того ж донора тепер б’ється у грудях 6-річної дівчинки. Пересадку виконали в Інституті серця МОЗ України.

«Це перший випадок в Україні, коли донором органів стала 4-річна дитина. Мужнє рішення батьків врятувало трьох інших діток. Загалом в Україні понад 3000 людей чекають на трансплантацію органів. З початку 2023 року в НДСЛ «Охматдит» ми виконали 12 трансплантацій органів: пересадили 9 нирок та 3 печінки дітям», — розповідає трансплантолог Охматдиту Олег Годік.

У лікуванні пацієнтів Охматдиту брала участь велика мультидисциплінарна команда: трансплантологи, трансплант-координатори, спеціалісти відділення інтенсивної та еферентної терапії хронічних інтоксикацій, спеціалісти відділення анестезіології, фахівці відділення анестезіології та інтенсивної терапії з ліжками ЕКМО, медики інфекційно-діагностичного боксованого відділення, урологи, абдомінальні хірурги, лабораторна служба, діагности, педіатри та інші спеціалісти.

За матеріалами НДСЛ «Охматдит».

Оксана СКРИПАЛЬ.

Реклама Google

Telegram Channel