Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Помідор містить гормон щастя і є антидепресантом

Фото із сайту smachno.ua.

Різноманітні томатні соуси – чудове доповнення до м’ясних страв.

Помідор містить гормон щастя і є антидепресантом

Упродовж тривалого часу томати вважали неїстівними і навіть отруйними. Європейські садівники розводили їх як екзотичну декоративну рослину. У Франції помідори висаджували навколо альтанок, в Англії вирощували в оранжереях як екзоти. Нині ж вони посідають почесне місце у кухнях багатьох народів. Причому споживають томати не лише у свіжому вигляді – вони й під час теплової обробки не втрачають своїх властивостей

Аджика

Для цієї заготовки краще підійдуть кислі яблука, наприклад Антонівка. Помідори та перець беріть червоні, щоб аджика мала гарне забарвлення

Інгредієнти: 3 кг томатів, 1 кг кислих яблук, 2 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 1 скл. олії, 
1 скл. цукру, 1 велика головка часнику, 0,5 скл. солі, 50 мл оцту, 3 стручки перцю чилі.

Приготування. Овочі помити, почистити, порозрізати на шматки і пропустити через м’ясорубку, змішати у великій ємності, залишивши поки що часник. Поставити на вогонь і тушкувати після закипання 40–50 хвилин. Додати решту інгредієнтів, вимішати, проварити ще 15–20 хвилин, розкласти масу в стерильні банки і закатати. Потримати перевернуті слоїки з аджикою 10–12 годин (до повного охолодження) під ковдрою, після чого перенести в комору.

Супова заправка

Це справжня знахідка взимку! Всього 2 ложки цієї заготовки нададуть супові неймовірного літнього аромату!

Інгредієнти: 1 кг помідорів, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 400 г солодкого перцю, по 300 г петрушки і кропу, 750 г солі.

Приготування. Моркву потріть на великій тертці. Томати ошпарте окропом, очистіть від шкірки і разом із цибулею та перцем пропустіть через м’ясорубку. Петрушку та кріп дрібно посічіть. Зсипте всі компоненти в миску, посоліть, добре перемішайте, розкладіть заправку в простерилізовані банки і закрийте капроновими кришками. Зберігайте у прохолодному місці (погребі, коморі або в холодильнику). Коли готуватимете суп чи борщ, враховуйте, що заправка містить багато солі. 

Томатно-базиліковий соус

Така заготовка згодиться до будь-якої м’ясної страви

Інгредієнти: 1 кг помідорів, 350 г болгарського перцю, 300 г цибулі, по пучку базиліку, кропу, петрушки, 1 ст. л. подрібненого часнику, 1,5 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. оцту (9%), 80 мл олії, коріандр і чорний мелений перець – до смаку.

Приготування. Помідори, цибулю, болгарський перець і часник збити в блендері або пропустити через м’ясорубку. Додати сіль і перець, періодично помішуючи, варити 35 хвилин. Потім всипати в каструлю подрібнену зелень, влити олію й оцет. Проварити ще 15 хвилин, відразу розлити соус у невеличкі заздалегідь стерилізовані слоїчки і закатати.

Лечо з рисом

Взимку відкрили баночку – і вечеря готова

Інгредієнти: 3 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 кг цибулі, 1,5–2 скл. круглого рису, 0,5 л олії, 2 ст. л. солі, 0,5 скл. цукру, перець горошком чорний та  духмяний, лаврове листя.

Приготування. Овочі добре помити, почистити, вирізати пошкодження, плодоніжки, перетенки й насіння. Помідори перекрутити на м'ясорубці, перець нарізати соломкою, цибулю – півкільцями. Все скласти у глибокий посуд, добре вимішати і на великому вогні довести до кипіння, тоді зменшити полум’я і випарювати 45 хвилин, періодично помішуючи та знімаючи томатну пінку. За бажанням додайте 3–4 зубчики часнику та перчик чилі. Далі всипати рис, влити олію, знову добре вимішати й варити ще 25 хвилин, потому додати сіль та цукор і варити ще 10 хвилин. За цей час рис вбере рідину, лечо загусне, тому обов'язково періодично добре мішати, щоб не підгоріло. У попередньо підготовлені баночки на дно покласти лаврове листя, перець горошком (по 3–4 горошинки) та розподілити гаряче лечо. Стерелізувати півлітрові банки 
15 хвилин з моменту закипання води. Закатати, накрити слоїки рушником і залишити до повного остигання. Таку закуску можна споживати і холодною, і гарячою.

Реклама Google

Telegram Channel