Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Був серед 12 добровольців: деталі загибелі на фронті нардепа  Олега Барни

Політик Олег Барна ціною свого життя здійснив подвиг на передовій.

Фотоколаж із сайту lviv.cx.ua.

Був серед 12 добровольців: деталі загибелі на фронті нардепа Олега Барни

Про перебіг цього бою розповів заступник командира батальйону підполковник Михайло на псевдо Лермонтов

Це – легендарний командир, він пройшов Майдан, Іловайськ у 2014-му, чотири місяці полону, а зараз б’є ворога на Донеччині.

Пам’ятаєте кадри із численною спаленою військовою технікою рашистів, яка навесні штурмувала Вугледар, але застрягла на наших мінних полях, де цю рашистську армаду добила українська артилерія та протитанкові підрозділи? Серед тих, хто тоді гідно зустрів колони ворога, був і батальйон Лермонтова.

Як розповів підполковник виданню «АрміяInform», потім його підрозділ ще тривалий час тримав оборону на Вугледарському напрямку. Саме під час цього активного захисту підлеглі Михайла провели вдалу операцію щодо захоплення двох ворожих позицій з метою покращення свого тактичного положення. Була сформована штурмова група з 12 добровольців, яку готував до цієї операції особисто комбат Лермонтов. У жорсткому контактному бою їм вдалося захопити ворожі позиції. У тому бою й загинув колишній народний депутат Верховної Ради від Блоку Порошенка Олег Барна.

Позиції, які після жорстокого бою перейшли під контроль українського підрозділу, назвали на честь загиблих Героїв – «Явір» і «Роланд».    

За словами Михайла, тоді у складі групи діяв бойовий медик із позивним Явір, який з-поміж перших виявив бажання взяти участь у цій ризикованій операції. Причому він не просто виконував обов’язки медика, а й діяв як заступник командира штурмової групи. І це попри те, що лише за декілька тижнів до того він повернувся в стрій після серйозного поранення. Під час бою він проявив себе справжнім Героєм. Повів за собою людей і першим увірвався на ворожу позицію. Але, на превеликий жаль, у тому бою він і загинув. Разом із ним полягли й інші Герої – командир взводу з позивним Роланд, а також Олег Барна, який отримав смертельне поранення в шию.

Ось такою ціною, завдяки відважним діям штурмової групи, обидві позиції перейшли під контроль українського підрозділу. І їх назвали на честь загиблих Героїв – «Явір» і «Роланд».
Бій, нагадаємо, був 17 квітня 2023 року. А 21 квітня відбулося прощання із Олегом Барною та його командиром Валерієм Дороховим у Михайлівському Золотоверхому соборі та на Майдані Незалежності. Поховали Олега Барну у селі Білобожниці на рідній Тернопільщині. Зараз, до речі, Україну на фронті боронить його рідний брат, теж екснардеп Степан Барна.

Олександр КІНДСФАТЕР, кореспондент «АрміяInform».

Реклама Google

Telegram Channel