Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
«Ми не хочемо страждати ні за росію, ні за путіна, ні за Кирила»

Припустімо, Онуфрій погодиться з вимогою підписантів. Як гадаєте, кирило після цього використає на нього компромат?

Фотоколаж із сайту youtube.com.

«Ми не хочемо страждати ні за росію, ні за путіна, ні за Кирила»

Священники московського патріархату вимагають від митрополита Онуфрія остаточно порвати з росією

Панотці так званої української православної церкви московського патріархату (упц мп) звернулися до свого митрополита Онуфрія із закликом негайно та остаточно розірвати зв'язки із російською православною церквою (рпц) після ворожого ракетного удару по Спасо-Преображенському кафедральному соборі в Одесі.

Під відкритим листом підписалось уже кілька сотень священнослужителів. Вони кажуть, що, попри заяви, реального розриву з російською православною церквою не відбулось. У москві і далі за першої-ліпшої нагоди підкреслюють, що упц мп залишається частиною рпц, «а наше священноначалля, за великим рахунком, не намагалося переконати у зворотному ні українців, ні росіян».

При цьому російську православну церкву, філією якої і є упц мп, підписанти листа називають «сатанинською». «Тисячі українців більше ніколи не побачать сонячного неба, не напишуть ліричного вірша, не подарують коханій людині квітку, не візьмуть на руки рідне дитя… І все це невимовне людське горе, весь цей жах – в ім’я сатанинської «справедливості» з московських боліт! Як жаль, але й на ці слова патріарха наша Церква не знайшла адекватної відповіді», – зазначено у зверненні.

Усе це невимовне людське горе, весь цей жах – в ім’я сатанинської «справедливості» з московських боліт!

Автори листа звинувачують рпц у підтримці російської агресії та закликають митрополита Онуфрія зайняти чітку позицію.

«…Знову й знову закликаємо до негайного скликання Собору упц мп, де має відбутися остаточний розрив із рпц. Тільки це не лише збереже нашу Церкву, але дасть їй моральне право на подальше існування в Українській Державі», – підсумували у документі.

Які ж варіанти є в цій ситуації в упц московського патріархату? Якщо вони реально порвуть із російською православною церквою, проголосивши незалежність, то стануть «розкольниками», як колись нелюбий їм патріарх Філарет. Інший шлях – приєднатись до канонічної ПЦУ, але Православна церква України на чолі з Епіфанієм для мп досі є чи не найбільшим ворогом. Можна звернутись до Вселенського патріарха, щоб тимчасово взяв під свою опіку, проте рпц, а слідом за нею й упц ще у 2018 році розірвали євхаристійне спілкування з Константинополем через Томос для ПЦУ. Словом, «московські батюшки» самі себе загнали в глухий кут.

До речі, священники-підписанти листа так і не змогли зустрітися з митрополитом Онуфрієм. Замість глави церкви до них вийшов лише єпископ Марко, який є одним із найближчих сановників Онуфрія. Видно, митрополит думає, що воно «само якось розсмокчеться».

Читайте також: «Був серед 12 добровольців: деталі загибелі на фронті нардепа Олега Барни».

Реклама Google

Telegram Channel