Грінки, хлібці і смачнючі кульки. Похрустимо?
Щороку в першу п'ятницю серпня відзначають Міжнародний день пива. Це неофіційне свято виникло 2007 року в Санта-Круз (штат Каліфорнія, США), цьогоріч воно припадає на 4 серпня. Якщо й ви любите з келихом пінного напою відпочити на природі, подивитися футбольний матч або ж просто погомоніти з друзями, в якості доповнення до хмільного смакуватимуть власноруч приготовані оригінальні закуски
Часникові хлібці
Такі грінки – відмінна закуска до пива. Їх подають практично в кожному барі, але й приготувати вдома зможе навіть недосвідчений кухар
Інгредієнти: хліб (білий або чорний), кілька зубчиків часнику, олія для смаження, сіль, зелень.
Приготування. Покраяти хліб рівними шматочками. На сковороду налити олію, добре розігріти її, акуратно викласти скибочки хліба і на середньому вогні обсмажити до утворення золотистої скоринки. Потому вибрати грінки і скласти на пласку тарілку. Натерти кожну скибочку часником, вмоченим у сіль і посипати дрібно посіченою зеленню. Подають хлібці теплими, щоб більше розкривався смак часнику. За потреби можна розігріти в мікрохвильовці.
Сирні кульки
Можна поєднати кілька сортів сиру, щоб зробити закуску більш пікантною
Інгредієнти: 250 г твердого сиру, 100 г пшеничного борошна (або панірувальних сухарів), 1–2 яйця, 50 мл молока, олія для смаження.
Приготування. Сир натерти на дрібній або середній тертці в глибоку миску, додати трохи молока і ретельно перемішати (замість молока можна використовувати також сметану або майонез). В окремій посудині збити яйце. У третю мисочку всипати борошно (або панірувальні сухарі). Із сирної маси сформувати кульки завбільшки з волоський горіх, занурювати їх у збите яйце, а потім добре обваляти в борошні з усіх боків. За бажанням процес можна повторити, зробивши подвійну паніровку. На сковороді розігріти олію й обсмажити в ній підготовлені кульки (у фритюрі або з невеликою кількістю олії). Час приготування залежить від розміру кульок, але в середньому займає не більше 5–6 хвилин. Готову закуску викласти на паперовий рушник, промокнути і відразу ж подати.
Картопляні чипси
Звичайно, їх можна купити і в магазині, але якщо приготувати вдома, вони гарантовано не будуть містити «хімії», на яку такі багаті фабричні продукти
Інгредієнти: 2–3 середні картоплини, 0,5 л рафінованої олії, приправи та спеції до смаку.
Приготування. Помиту і почищену картоплю нарізати слайсами так, щоб їх товщина не перевищувала 2 мм. Щоб видалити зі шматочків бульби крохмаль, залити їх кілька разів по 10 хвилин водою, кожен раз її міняючи. Як тільки вода стане прозорою, слайси вийняти й обсушити. У чашу мультиварки або сковорідку влити олію, нагріти її упродовж 5–6 хвилин (на мультиварці виставити режим «Випічка»). Викладати порціями картоплю в киплячу олію так, щоб вони не торкалися один одного. Смажити з кожного боку по півтори хвилини, обсушити на серветці від зайвого жиру. Змішати приправи та спеції і посипати цією сумішшю готові чипси. Щоб вони не втратили хрусткості, подавати теплими.
Грінки «Сирні»
Навіть найвибагливіші гурмани не відмовляться від такої закуски, а готувати її неймовірно просто
Інгредієнти: скибочки хліба, часник, твердий сир, сіль.
Приготування. На кожен шматочок хліба вичавити часник, скласти скибочки одну на одну і залишити на 5 хвилин, щоб просочилися ароматом. Розігріти духовку до температури 200 градусів, хліб викласти на деко і запікати близько 10 хвилин – до появи рум’яної скоринки, тоді перевернути скибки і знову поставити в духовку. Твердий сир натерти на дрібній тертці і рясно посипати ним гарячі грінки. Якщо сир погано розплавиться, можна поставити в духовку ще на кілька хвилин.
Куряче філе у клярі
Ця страва досить трудомістка, її приготування займає чимало часу, але результат – дивовижний
Інгредієнти: 3 курячі філе, для маринаду – по 1 ст. л. майонезу і соєвого соусу; 2–4 зубчики часнику, 0,5 ч. л. меленого імбиру, 0,5 ч. л. карі; для кляру – 0,5 скл. борошна, 2 яєчні білки, 0,5 скл. теплої води, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. кунжуту.
Приготування. Куряче філе покраяти на пласкі шматочки товщиною півтора сантиметра, а тоді на квадратики 3 на 3 см. Для маринаду змішати соєвий соус, імбир, майонез, вичавлений часник, карі. Залити цією сумішшю м’ясо. Для кляру ретельно розмішати борошно в гарячій воді, щоб не було грудочок, присолити. Білки (начисто відділені від жовтків) з дрібкою солі збити міксером до стійких піків. Викласти білки в борошняну суміш, додати кунжут, легенько перемішати. Розігріти в сковорідці олію. Шматочок курячого філе настромити на виделку, вмочити у кляр і покласти на пательню. Обсмажувати на середньому вогні до зарум’янення з обох боків. Вибрати на паперовий рушник, щоб позбутися надлишку жиру.
Оригінальні смажені креветки
Маєте морепродукти – приготуйте апетитну закуску до пива в домашніх умовах
Інгредієнти: креветки, лимон, пучок кропу, сіль та спеції – до смаку, оливкова олія.
Приготування. Креветки розморозити, відкинути на друшляк, щоб стекла рідина. Потім видалити панцирі, а м’ясо скласти в глибоку миску і замаринувати: полити свіжовичавленим соком лимона, посолити, засипати подрібненим кропом і ароматними спеціями. Залишити креветки в маринаді на 40–50 хвилин. У сковорідку налити оливкової олії, розігріти на помірному вогні. Акуратно викласти креветки з маринаду і обсмажити з обох боків. Подавати охолодженими.
Читайте також: Додасть смаку та аромату борщу, і м’ясу, і салату