Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
На Волині ліквідували знаменитий музей у Кортелісах

Картина «Трагедія волинського села Кортеліси» художниці Оксани Антонюк для Петра Якушика – пережите минуле. Він вижив у 10 років, щоб у свої 90 розповісти нашій газеті про розстріляне і спалене село на Волині.

Фотоколаж із сайту volyn.com.ua.

На Волині ліквідували знаменитий музей у Кортелісах

У цьому селі на Ратнівщині у 1942 році німецькі окупанти з роти «Нюрнберг» розстріляли 2875 мешканців села (за сучасними оцінками – близько 1650) та спалили в селі всі хати у відплату за дії радянських партизан місцевого загону імені Ворошилова

«Ця проклята війна нас нічого не вчить – на Волині ліквідували музей Кортеліси», «по тихому».

Про це з болем зазначив на своїй сторінці депутат Волинської обласної ради Іван Мирка.

«Перш за все, Кортеліси – це пам’ятник трагедії цивільного населення часів другої світової війни. А передмістя Києва і в т.ч. Буча – це хіба не ті самі КОРТЕЛІСИ?

ТАК, радянська пропаганда надала своє значення Кортелісам. Але що нам заважає сьогодні сказати правду про це місце?

ЩО нам заважає говорити правду про те, що рускіє комуністи були першими в Голокості. Ще «позавчорашні молотови» ті, що цілувалися, а «сьогоднішні ті самі», в догоду фашистам-рібентропам, перелякані червоноармійці знищили євреїв на Волині.

Так-так, рускі першими почали нищити євреїв. Фашисти їм з лихвою в тих Кортелісах і віддячили. Та аби тільки їм!!!!А потім, ще «вчорашні скабєєві» сказали, що то були українські буржуазні націоналісти.

ТА Кортеліси сьогодні повторилися по всій Україні. Коли вирізалося цивільне населення просто для забави. А чи для забави, а чи з метою... І якась вирощена на Волині комуністична безособа закриває музей, ліквідовує її як юридичну особу, замість того, щоб досліджувати, множити пам’ять, брати гранти, і вирощувати націю.

Це ми? Це українці? Чи то може вагнерівці перетнули кордон через білорусь і увірвались в українське Ратне і почали з музею Кортеліси?

Скажіть мені, для чого ліквідовувати один з найвідоміших музеїв, забирати в нього статус юридичної особи? А як отримати фінансування, гранта, програмні кошти? Астанавітєсь. Ви, щонайменше, порушуєте законодавство.

Одним – децентралізація, другим – профанація. І я себе питаю: «А де директор музею?» (Микола Михалевич. – Ред.) А він у ЗСУ. Оце вибрали момент.

Я би за таке не проголосував».

Картина «Трагедія волинського села Кортеліси» художниці Оксани Антонюк для Петра Якушика – пережите минуле. Він вижив у 10 років,  щоб у свої 90 розповісти нашій газеті про розстріляне і спалене село на Волині.
Картина «Трагедія волинського села Кортеліси» художниці Оксани Антонюк для Петра Якушика – пережите минуле. Він вижив у 10 років, щоб у свої 90 розповісти нашій газеті про розстріляне і спалене село на Волині. Фотоколаж із сайту volyn.com.ua.

 Читайте також: «Вижив у 10 років,  щоб і у свої 90 розповісти про розстріляне і спалене село на Волині».

Довідка «Волині»:

Кортеліський історичний музей відкрито в 1980 році у волинському селі Кортеліси разом із Меморіальним комплексом жертвам фашизму.

Основна експозиція музею розповідає про Кортеліську трагедію 1942 року, коли німецькі окупанти з роти «Нюрнберг» розстріляли 2875 мешканців села (за сучасними оцінками – близько 1650) та спалили в селі всі хати у відплату за дії радянських партизан місцевого загону імені Ворошилова. Центральними експонатами є діорама «Спалене село» та Книга пам’яті, де записані імена загиблих кортелісців. Також представлені особисті речі, нагороди, листи та фото ветеранів війни, зброя та боєприпаси з місць боїв.

Про національно-визвольну боротьбу розповідає постійно діюча виставка «УПА на Ратнівщині». У куточку «Захисники України» можна побачити фото кортелісців, які брали участь у російсько-українській війні, елементи їхньої зброї та амуніції, прапор спецпідрозділу МВС «Світязь».

Окрема експозиція розповідає про видатного односельчанина, народного депутата України, колишнього директора Кортеліського музею Василя Корнелюка.

Меморіальний комплекс жертвам фашизму роботи скульптора Олексія Олійника та архітектора Анатолія Корнєєва розташований навпроти музею. Висота скульптури із постаментом становить 6 метрів.

Читайте також: «Нікого з Кортелісів не відселяють, це до нас приїжджають біженці зі Сходу».

Реклама Google

Telegram Channel