Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Не стало легендарного волинського краєзнавця

Вічна пам’ять...

Фото Волинського краєзнавчого музею.

Не стало легендарного волинського краєзнавця

Йому було 77 років

Помер Геннадій Васильович Бондаренко, відомий український історик, педагог, професор, кандидат історичних наук, професор Волинського національного університету імені Лесі Українки, член-кореспондент Української академії історичних наук, організатор краєзнавчого руху на Волині, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Сумну звістку повідомили на сторінці Волинського краєзнавчого музею у Фейсбуці.

«Непоправна втрата для української науки, волинезнавста, освіти. Царство Небесне і світла пам'ять. Віддати шану покійному можна орієнтовно сьогодні з 17.00 год в Будинку панахиди. Чин похорону завтра о 11.00 год», - йдеться у дописі.

Геннадій Васильович народився 19 січня 1946 року в Сатанові в родині військовослужбовця. До 1968 року жив в Ізяславі, де навчався в середній школі № 2, а від 1964 року працював у районній бібліотеці для дітей і юнацтва. 1968 року без відриву від виробництва закінчив Кам'янець-Подільське культурно-освітнє училище, здобув фах бібліотекаря.

1972 року закінчив історичний факультет Кам'янець-Подільського педагогічного інституту (нині Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка).

Після закінчення інституту працював учителем історії та суспільствознавства середньої школи № 3 міста Полонне Хмельницької області. Після закінчення навчання в аспірантурі при Київському педагогічному інституті від 1977 року постійно працює на історичному факультеті у Луцькому педагогічному інституті (нині Волинський національний університет імені Лесі Українки). У 1987—1993 роках працював проректором із заочного навчання. Від 1997 року — завідувач кафедри теорії і методик викладання Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти.

Кандидатську дисертацію «Комітети бідноти України 1918—1920 років» Бондаренко захистив 1981 року, а 1984 року одержав атестат доцента кафедри історії СРСР і УРСР.

За час педагогічної діяльності читав курси «Історія України», «Спеціальні історичні дисципліни», «Теорія та методологія історії», «Історична географія», інші спецкурси і спецсемінари. На запрошення Міністерства освіти України брав участь у підготовці навчальних програм із курсів «Спеціальні історичні дисципліни» та «Історична географія». Для шкільного курсу історії з тематики «Наш край» підготував програму «Історія Волині з найдавніших часів», розраховану на студентів історичних факультетів і слухачів системи підвищення кваліфікації.

Від 1 вересня 2005 року з ініціативи Бондаренка в школах Волинської області запроваджено програму факультативного курсу «Волинезнавство».

Від 1997 року бере участь у роботі Геральдичної комісії Волинської обласної державної адміністрації. З ініціативи Бондаренка розроблено та прийнято герб і прапор Волинської області на основі історичних традицій краю. Має багато наукових досліджень і публікацій з історії України і Волинських земель, краєзнавства, нумізматики і геральдики.

  • 15 липня 1993 року йому надано звання «Заслужений працівник народної освіти України» за значний особистий внесок у розвиток краєзнавчого руху, збереження національної історико-культурної спадщини.
  • 1993 рік — лауреат премії імені Дмитра Яворницького Всеукраїнської спілки краєзнавців.
  • 1996 рік — лауреат обласної премії Волинського фонду культури імені Галшки Гулевичівни.
  • Почесний краєзнавець України (2014)

Геннадій Бондаренко разом із професором Миколою Березовчуком є автором монографії «Пролетарская опора в деревне» (Київ, 1986), у якій представлено історію комітетів бідноти України 1918—1920 роках.

Був членом авторського колективу «Історії Волині з найдавніших часів» (Львів, 1988), яка охоплювала політичну, соціально-економічну історію та історію культури краю.

Автор посібників «Спеціальні історичні дисципліни» (Луцьк, 1997), «Історичне пізнання: питання теорії і практики» (1998) та монографії «Історичне краєзнавство Волині» (Луцьк, 2003).

Читайте також: На Волині ліквідували знаменитий музей у Кортелісах.

Реклама Google

Telegram Channel