Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Скільки може перебувати у відкритому космосі людина без скафандра?

Перебувати у космосі без скафандра смертельно небезпечно.

Фото із сайту pngwing.com.

Скільки може перебувати у відкритому космосі людина без скафандра?

Лише від 10 до 15 секунд...

Захисні костюми дозволяють астронавтам на короткий час виходити за межі космічного корабля, забезпечуючи повітря, воду, тиск і захист, необхідні для виживання людини.

А що ж станеться, якщо не буде скафандра? Це питання дослідило видання space.com.

«Протягом дуже короткого часу, від 10 до 15 секунд, людина знепритомніє через нестачу кисню. Затримка дихання не допоможе, адже в умовах вакууму кисень в людському організмі починає розширюватися і розривати легені буквально на частини», – пояснив кореспондентам старший спеціаліст із питань стратегії Європейського космічного агентства Стефан де Мей.

Від цього також закипає кров разом зі слиною, слізьми та іншими рідинами, що негайно викличе емболію і фатально вплине на організм.

Якщо людина бачить, що неминуче потрапляє у відкритий космос без захисту, вона має не вдихнути, а максимально спорожнити легені, щоб прожити довше.

Кисень – не єдина проблема. Відсутність тиску також спричиняє інші, хоча й менш очевидні, смертельні наслідки. Тіло людини розшириться, але шкіра є достатньо еластичною, щоб впоратися зі зміною тиску. А проте кілька секунд надії все ж буде – до того, як кисень у крові вичерпається та настане втрата свідомості.

Після цього все ще є кілька хвилин, щоб уникнути загибелі. Адже мозок можна врятувати, повернувши людину в безпечне й багате на кисень середовище.

Марія МРІЯ.

Читайте також: «У волинянки в один день зацвіло... 25 кактусів! (Оновлено)».

Реклама Google

Telegram Channel