Стиглих абрикосів аромат медовий... (Суперові рецепти)
Хіба можуть комусь не подобатися ці бархатисті золотаві ягоди? Вони не лише надзвичайно корисні, а й неймовірно смачні, запашні, соковиті. А ще абрикос чудово поєднується з найрізноманітнішими, часто несподіваними продуктами, тож годиться для втілення найсміливіших гастрономічних фантазій – для приготування випічки, десертів, напоїв, консервацій, других страв і навіть супів
М’ясна запіканка з абрикосами й овочами
Інгредієнти: 0,5 кг курячого філе, 250 г рису, 300 г кураги, 1 цибулина, 1 солодкий перець, 2 помідори, 1 кабачок, 0,5 скл. абрикосового соку, 1,5 ст. л. борошна, 150 мл вершків, 2 ст. л. оливкової олії, спеції, сіль та перець – до смаку.
Приготування. Відварити рис. Куряче філе нарізати невеликими шматочками, посипати сіллю, перцем і обсмажити на оливковій олії до утворення рум’яної скоринки. М’ясо перекласти в тарілку. У пательню з олією висипати овочі, нарізані кубиками, й тушкувати. Як тільки овочі стануть м’якими, додати нарізану шматочками курагу, борошно, спеції, влити вершки й абрикосовий сік, перемішати і тушкувати, поки випарується рідина. Форму змастити оливковою олією, викласти в неї рис, зверху – м’ясо, а на нього – суміш з овочів і кураги. Запікати упродовж 20 хвилин в духовці, попередньо прогрітій до 180–200°С.
Шарлотка
Інгредієнти: 5 яєць, 200 г цукру, 180 г борошна, 0,5 ч. л. соди, 400 г абрикосів, 10 г вершкового масла.
Приготування. Відокремте жовтки, білки збийте до стійких піків. Не припиняючи збивати, невеликими порціями додавайте цукор. Тоді введіть у білкову масу збиті окремо яєчні жовтки й акуратно вимішайте. Соду змішайте з борошном і поступово додавайте у суміш, обережно перемішуючи лопаткою. Абрикоси добре помийте, видаліть кісточки, наріжте ягоди скибочками. Форму діаметром 26–28 см змастіть вершковим маслом. Влийте у форму половину тіста. На нього викладіть шматочки фруктів так, щоб вони не торкалися один одного. Зверху вилийте решту тіста. Поставте форму в розігріту до 220 градусів духовку і запікайте шарлотку при такій температурі протягом 5 хвилин, потому зменшіть її до
170 градусів і печіть приблизно пів години. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Діставши з духовки, охолодіть шарлотку у формі. Подавайте разом зі збитими вершками або морозивом.
Абрикосовий джем
Інгредієнти: 1 кг спілих абрикосів, 800 г цукру, 1,5 скл. води.
Приготування. Абрикоси ретельно вимити, розділити навпіл, видалити кісточки. Скласти половинки ягід в антипригарну каструлю або іншу ємність із товстим дном. Залити водою так, щоб вона тільки трохи їх покрила, і варити до м’якості фруктів не більше 10 хвилин. Тоді протерти через сито, щоб позбутися шкірки і волокон. До отриманого однорідного абрикосового пюре додати цукор, перемішати. Каструлю з джемом поставити на вогонь, довести до кипіння і, зменшивши полум’я, варити 45–60 хвилин до бажаної густоти, знімаючи піну й періодично помішуючи дерев’яною лопаткою. Готовий джем розлити у стерильні банки і закатати стерильними кришками. Зберігати у прохолодному місці.
Домашня курага
Інгредієнти: 2 кг абрикосів, 1 кг цукру, 1 ч. л. лимонної кислоти, 100 мл води.
Приготування. У каструлю висипати цукор, влити воду, додати лимонну кислоту і зварити сироп. У киплячий сироп опустити абрикоси, довести до кипіння і проварити 15 хвилин. Потому вимкнути вогонь і охолодити абрикоси в сиропі. Застелити деко пергаментним папером, викласти на нього вистуджені абрикоси і поставити в розігріту до 50° духовку на 2 години. Сушити курагу в духовці, увімкнувши режим «обдування». Досушувати її на балконі, закривши москітною чи будь-якою іншою сіткою з дрібними отворами. Через 1–2 дні домашня курага буде готова.
Пам'ятайте, для кураги підійдуть тільки щільні цілі плоди.
Швидкі листкові пиріжки з абрикосами
Інгредієнти: 0,5 кг абрикосів, 1 яйце, 500 г готового листкового тіста, 50 г цукрової пудри, трохи олії.
Приготування. Абрикоси розрізати навпіл, видалити кісточки. Відокремити білок від жовтка. Жовток збити окремо, білок – з цукром. Тісто покраяти квадратиками приблизно 10х10 см. Абрикосові половинки занурити в збитий білок, викласти на серединки квадратиків, защипнути краї навхрест, змастити випічку збитим жовтком. Деко змастити олією і викласти слойки. Випікати 20 хвилин за температури 180 градусів.
Кремовий десерт «Смакота»
Інгредієнти: 2 скл. нарізаних абрикосів разом із соком, 1,5 скл. знежиреного кисломолочного сиру, 100 г крем-сиру або дитячого сирка з ваніліном, 2 ст. л. цукру.
Приготування. Кілька абрикосових скибочок відкладіть, щоб згодом прикрасити десерт, решту помістіть у блендер разом із кисломолочним сиром і дуже добре збийте. Додайте сирок із ваніліном та цукор, знову увімкніть блендер і доведіть масу до однорідної кремоподібної консистенції. Отриману суміш розкладіть у красиві склянки або креманки, прикрасьте скибочками абрикоса і поставте в холодильник на кілька годин.
Мафіни з абрикосами
Інгредієнти: 2 скл. борошна, 1 скл. цукру, 1,5 скл. дрібно нарізаних абрикосів, 3 яйця, 1 скл. сметани, 0,5 скл. олії, 0,5 ч. л. ванілі, 0,5 ч. л. мигдалевого екстракту, 2 ч. л. розпушувача для тіста.
Приготування. У глибокій ємності ретельно змішайте борошно, цукор, і розпушувач. Додайте абрикоси і вимішайте, щоб шматочки рівномірно розподілилися по всій борошняній масі. В іншій мисці злегка збийте яйця, додайте сметану, олію, ваніль і мигдальний екстракт. Вилийте яєчну суміш у борошно, добре перемішайте. Розкладіть тісто у формочки для мафінів, заповнюючи їх не більш як наполовину, і запікайте в духовці приблизно 30 хвилин за температури 190 градусів. Готові мафіни охолодіть, прикрасьте на свій смак.
Читайте також: «Продукти також люблять... баню».