Щоб уберегтися від сальмонельозу
Збудниками цього гострого інфекційного захворювання є різні види бактерій роду Salmonella. Воно характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму
Сальмонели – це бактерії, які викликають кишкові інфекції (сальмонельоз і черевний тиф). Вони живуть у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються разом із фекаліями через ґрунт, водойми, харчі чи будь-які забруднені поверхні.
Симптоми сальмонельозу такі: діарея, біль у животі та гарячка, проте бувають випадки і безсимптомного перебігу цієї інфекції.
Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до тижня. Втім, можливий і тяжкий перебіг сальмонельозу, внаслідок якого розвивається так званий реактивний артрит, що триває місяцями, а деякі люди страждають на діарею кілька місяців після одужання.
Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – повідомте про це своєму лікарю телефоном. Він скерує ваші дії: це може бути приймання антибіотиків, здача аналізів чи просто запобігання зневодненню, адже легкі форми сальмонельозу минають і без лікування. Якщо зараження сталося в межах дитячого табору, школи, садочка, військової частини чи лікарні, про це слід повідомити лікарю закладу, щоб швидко зупинити поширення інфекції.
Джерела зараження сальмонелами:
- харчі тваринного походження: яловичина, курятина, непастеризоване молоко чи яйця, забруднена вода;
- брудні або помиті зараженою водою овочі та фрукти;
- їжа, якої торкалася брудними руками заражена людина;
- контакт зі свійськими й дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини гуляють;
- контакт із забрудненими поверхнями, після якого стається торкання до обличчя або продуктів;
- брак гігієни після туалету, зміни підгузків.
Виглядає так, що заразитися сальмонелами дуже просто і загрози практично всюди, особливо в дитячих їдальнях, за умов затоплення і браку води.
Для того, щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися правил:
- Не купуйте продуктів на стихійних ринках;
- Мийте руки перед вживанням та приготуванням їжі;
- Використовуйте окремі дошки для м’яса і риби;
- Термічно обробляйте до повної готовності м’ясо, рибу, яйця та домашній сир;
- Не годуйте домашніх котів і собак сирим м’ясом.
До речі
На Волині за 7 місяців поточного року зафіксовано 37 випадків сальмонельозу, з них 17 – у дітей. Минулоріч за аналогічний період було виявлено 53 випадки, 20 – у дітей.
За матеріалами ДУ «Волинський ОЦКПХ ОЗ», МОЗ України.
Читайте також: Обережно - ботулізм.