Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Після атаки дронів на кремль путін наказав розбомбити центр Києва

Системи ПРО Patriot врятували Київ від «кинджалів».

Фотоколаж із сайту thetimes.co.uk.

Після атаки дронів на кремль путін наказав розбомбити центр Києва

У повітря піднявся літак МіГ-31 і запустив по столиці України аеробалісничну ракету «кинджал», яку, вважалося, неможливо збити

Впливова британська газета The Times стверджує, що росіяни намагалися вдарити ракетами «кинджал» по урядовому кварталу в Києві після атаки дронів на кремль.

Таку спробу рашисти зробили 4 травня 2023 року, одразу ж після атаки двох дронів на кремль у ніч на 3 травня.

Як пише видання, пілот російського МіГ-31, що є носієм «кинджалів», «отримав наказ помститися». До цього часу вважалося, що такі аеробалісничні ракети неможливо збити.

Українські сили ППО мали лічені хвилини, щоб знешкодити російську ракету, яка летіла в район будівлі Кабміну в центрі столиці.

Київ тоді захистили системи ПРО Patriot, пише видання з посиланням на підполковника протиповітряної оборони міста, ім’я якого журналісти не називають з міркувань безпеки (його родичі живуть на окупованій території).

Система намалювала коло з центром над Майданом – росіяни цілили точно в урядовий квартал.

«У нас є планшет для контролю повітряної ситуації, і коли є балістична ракета, що наближається, комп’ютер негайно це реєструє і малює зону, яку вона має вразити. Він вирахував ціль на основі траєкторії. Система намалювала коло з центром над

Майданом – росіяни цілили точно в урядовий квартал», – розповів він.

У ніч на 4 травня повітряна тривога у Києві тривала понад 3,5 години. Влада міста тоді повідомляла, що в районі столиці були знищені всі ворожі цілі – «шахеди» і ракети, ймовірно, балістичного типу.

Наступного дня, 5 травня, про збиття «кинджала» над Києвом написало профільне видання Defense Express, але командування ЗСУ понад добу не підтверджувало цю сенсаційну інформацію. Лише 6 травня командувач

Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив, що сили ППО вперше в історії збили аеробалістичну ракету Х-47 «кинджал». Речник ПС Юрій Ігнат підтвердив, що ціль вразив ЗРК «Патріот».

«Наразі навколо Києва ми маємо найпотужнішу систему ППО у світі і за всю історію. Це системи Patriot, Nasams, німецькі Iris, С-300, французькі Crotale. росіяни зрозуміли, що битися головою об стіну там, де вона найтовща, – безглуздо», – сказав у спілкуванні з The Times підполковник ППО, зазначивши що тільки у травні–червні над Києвом було перехоплено 215 російських ракет і безпілотників.

Василь КІТ.

Реклама Google

Telegram Channel