Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Огірки – на всі смаки: найкращі рецепти

А ви вже зробили стратегічний запас?

Фото із сайту klopotenko.com.

Огірки – на всі смаки: найкращі рецепти

Хоч у багатьох господинь їх уже закрито не один десяток слоїків, та на грядках поміж шершавих листочків ще повно і цвіту, й огірочків. Тож обирайте рецепт до вподоби і консервуйте – взимку як знайдете: згодяться і до каші, і до картопельки, і до макаронів, і на бутерброди

Часникові

Cалат для тих, хто любить хрусткі ароматні огірочки. Кількість інгредієнтів розрахована на чотири півлітрові банки

Інгредієнти: 1,5 кг огірків, 400 г цибулі, 200 г часнику, пучок петрушки, пучок кропу, 3 ст. л. оцту, 1,5 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, 0,5 ч. л. чорного перцю горошком.

Приготування. Щоб салат вийшов хрустким, замочіть огірки перед приготуванням на кілька годин (або на ніч) у холодній воді, а потім ретельно вимийте їх, зріжте хвостики, покрайте кружальцями завтовшки 3 мм. Почистіть і наріжте цибулю півкільцями, часник пропустіть через прес. Промийте під проточною водою та просушіть кріп і петрушку, дрібно посічіть. Перемішайте в глибокій ємності овочі і зелень. Додайте цукор і сіль, вимішайте і залиште салат на 30–40 хвилин за кімнатної температури, щоб овочі пустили сік, за цей час перемішайте 2–3 рази. Потому додайте чорний перець горошком або суміш перців, влийте оцет і ще раз ретельно вимішайте.
Стерилізовані банки наповніть салатом доверху, залийте його соком, що виділився. Накрийте слоїки стерилізованими кришками, проваріть 15 хвилин з моменту закипання і закатайте. Переверніть банки, накрийте їх до повного охолодження. Зберігайте в прохолодному місці – коморі або підвалі. 

З болгарським перцем

Не дивуйтесь, що так багато оцту та цукру, так і має бути. І ще один важливий момент: пробувати огірочки потрібно не раніше ніж через місяць

Інгредієнти: 4 кг огірків, 0,5 кг цибулі, 5–6 болгарських перців, 1 ст. л. зерен гірчиці, 1 ст. л. коріандру (не меленого), 1 ст. л. духмяного перцю горошком, 1,5 скл. солі, 14 скл. води, для маринаду – 4 скл. води, 4 скл. оцту, 8 скл. цукру.

Приготування. Огірки миємо та ріжемо на 4–6 частин (корнішони можна класти цілими). Воду із сіллю кип’ятимо і заливаємо огірки на 3 години (гарячою водою). Перець ріжемо соломкою, цибулю – кільцями. Зливаємо воду з огірків, додаємо перець, цибулю, спеції і гарно вимішуємо. Накладаємо все в банки і заливаємо гарячим маринадом (всі складові маринаду закип’ятити). Стерилізуємо 15 хвилин. 

У гірчичному маринаді

Дуже смачні огірочки на зиму. За бажанням гірчичний порошок можна замінити зернами гірчиці – тоді ефекту соусу не буде, але з’явиться приємний аромат

Інгредієнти: 4 кг огірків, 1 скл. цукру, 1 скл. оцту, 1 скл. олії, 1 скл. води, 6 зубчиків часнику, 2 ст. л. гірчичного порошку, 1 ст. л. меленого чорного перцю, 2,5 ст. л. солі.

Приготування. Огірки порозрізайте уздовж на 4 частини. У невеликій ємності змішайте цукор, сіль, чорний мелений перець і гірчицю, всипте отриману суху суміш до огірків, вимішайте. Додайте воду, соняшникову олію та оцет. Часник пропустіть через прес і також додайте в салат. Залиште настоюватися на 3–4 години. Потому огірки разом із соком, що утворився, розподіліть по банках. Поставте слоїки в каструлю і стерилізуйте протягом 15 хвилин з того моменту, як закипить вода. Тоді закатайте, банки переверніть кришками вниз і вкутайте ковдрою для повільного охолодження.

По-корейськи

Зберігайте рецепт, готуйте та смакуйте! Продукти розраховані на 8 півлітрових банок

Інгредієнти: 3 кг огірків, 0,5 кг моркви, 2–3 головки часнику, 2,5 ст. л. солі, 200 г цукру, 200 мл оцту, 200 мл олії, 1 пачка приправи для корейської моркви.

Приготування. Огірки вимити, нарізати кружальцями або брусочками. Моркву натерти на тертці для корейської моркви. Часник пропустити через прес. Додати спеції, все перемішати і залишити мінімум на 2 години. Потому наповнити салатом банки і стерилізувати 10–15 хвилин.

«Бочкові» у банках

Хороший спосіб маринувати огірки – без оцту з використанням холодної води. Беріть за смаком зелень, яку ви завжди додаєте в консервацію

Інгредієнти: огірки, 1 кг солі на 10 л води, часник, зелень, спеції – до смаку.

Приготування. У чистій холодній воді розчиняємо сіль. У банки розкладаємо зелень, часник і укладаємо огірки. Заливаємо маринадом. Накриваємо кришками банки та залишаємо на 5–6 днів – доти, поки не припиниться процес бродіння. Після цього розсіл зливаємо з банок, натомість заливаємо чистою водою, споліскуємо огірки декілька разів. Знову заливаємо огірки в банках чистою водою, закручуємо кришками та виносимо на зберігання в підвал або в комору. Такі огірки зберігаються досить довго, навіть кілька років, виходять хрусткими й дуже смачними.

До речі, гірчицю в маринад краще не додавати, бо вона перешкоджає процесу бродіння. Інші спеції і трави – на власний смак.

Читайте також: Заморський пан, що носить фіолетовий жупан: найкращі рецепти баклажанів.

Реклама Google

Telegram Channel