Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
А де поділися нардепи з Волині Палиця та Івахів?

Перед наступними виборами у Верховну Раду парламентські «сачки» щедро «засіють» свої округи, і волиняни закриють очі на всі ці «прогули»...

Фотоколаж із сайту hromadske.volyn.ua.

А де поділися нардепи з Волині Палиця та Івахів?

Ці народні обранці від нашої області фактично перестали працювати у Верховній Раді після повномасштабного вторгнення росії і майже не голосують

Ми вже розповідали про цілу когорту представників президентської політичної сили «Слуга народу», які втрапили у скандали, коли під час війни поїхали відпочивати на курорти, через що навіть позбулись своїх депутатських мандатів, як от Юрій Арістов, який таємно ніжився на Мальдівах.

Однак окрім депутатів Верховної Ради, які влаштували собі несанкціоновані прогулянки, є й такі, які взагалі надовго зникли. Як відомо, ще до початку повномасштабного вторгнення виїхали за кордон «з кінцями» близько десятка нардепів. Такі цифри надавав спікер Руслан Стефанчук після двох місяців великомасштабної війни – наприкінці квітня 2022 року.

Як пише видання «Главком», на річницю вторгнення Верховна Рада вже позбавила мандатів 17 депутатів, більшість з яких треба шукати за межами країни. Основна маса з них очікувано представляла розформовану нині проросійську «Опозиційну платформу «За життя». 

З початку 2023 року у Раді жодного разу не голосувало 14 нардепів, 10 з яких вже втратили мандати.

І от серед тих чотирьох, які досі зберігають депутатський статус, є один з лідерів депутатської групи «За майбутнє», волинянин Ігор Палиця. Він жодного разу не сподобився проголосувати у 2023 році. А всього з початку великої війни у пана Палиці «аж» 76 натискань кнопки, тобто, 2,16% від усіх 3516 голосувань за цей період!

 Ще один член групи «За майбутнє» - Степан Івахів, - має ще гірший результат, - він з початку повномасштабного вторгнення проголосував лише… один  раз.

 Втім, варто нагадати, що ці два улюбленці волинських виборців і до війни не дуже відзначались сумлінним ставленням до парламентської дисципліни. Депутатська група «За майбутнє», згідно з даними руху «Чесно», наразі лідирує за кількістю прогульників серед парламентарів – 33% пропусків голосувань. Для порівняння: у найбільш сумлінній фракції «Європейська солідарність» це показник становить лише 3,7%.

Тим часом, зазначають ЗМІ, у керівництві Верховної Ради негласно пояснюють, що можуть позбавляти мандатів лише тих, хто сам подав відповідні заяви або у кого забрали українське громадянство указом президента. Саме після втрати громадянства були «конфісковані» мандати у ряду депутатів від ОПЗЖ та «слуги» Васильковського. А от застосувати норму статті 81 Конституції (щодо дострокового припинення повноважень депутата на підставі його виїзду на постійне проживання за межі України) ніби нереально, бо Держприкордонслужба не надає доступу до бази персональних даних.

ДО РЕЧІ

= В березні 2022 року Степан Івахів намагався виїхати з України через пункт пропуску «Устилуг», скориставшись дипломатичним паспортом. Однак тоді йому відмовили в перетині кордону. Із собою пан Івахів мав 310 тисяч доларів готівкою.

=  Закарпатська обласна адміністрація хоче відремонтувати дев’ятикілометрову дорогу до села Чорна Тиса за 596 млн грн. Відповідний тендер з'явився на платформі Prozorro. На схилах гір у цьому селі планує побудувати новий гірськолижний курорт ТОВ «Буковель». Його засновниками є Захар і Оксана Палиці – син і дружина нардепа Ігоря Палиці (офіційно він не перебуває у шлюбі  з 2002 року – РЕД.).

Реклама Google

 

Telegram Channel