Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Україна заплатила 320 мільйонів електростанціям, що перебувають в окупації

Коли є друзі в ОП, тоді і сонце (гроші) в кишені.

Фотоколаж із сайту bihus.info.

Україна заплатила 320 мільйонів електростанціям, що перебувають в окупації

Ці підприємства «зеленої енергетики» належать людям, близьким до заступника керівника Офісу Президента Ростислава Шурми (на фото)

Йдеться про сонячні електростанції, які розташовані на тимчасово окупованій території Запорізької області. Журналісти Bihus.Info дослідили, що трьома з цих компаній володіє брат Ростислава Шурми Олег, а співвласником ще двох є колишній підлеглий чиновника, Руслан Божко.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський призначив Ростислава Шурму на високу посаду у свій Офіс у 2021 році. До того він очолював Запорізьку обласну організацію «Опозиційного блоку», у 2012–2019 роках обіймав посаду генерального директора металургійного заводу «Запоріжсталь».

Володимир Зеленський призначив Ростислава Шурму на високу посаду у свій Офіс у 2021 році.

За даними розслідувачів, з липня 2022 року по липень 2023-го ці компанії сукупно отримали понад 320 млн грн оплати за електроенергію за «зеленим тарифом» від держави, хоч більшість станцій на тимчасово окупованій території Запорізької області вже рік працюють у несинхронному режимі з об’єднаною енергосистемою України. Електроенергія з цих станцій, найімовірніше, не могла потрапити в український ринок і не могла бути продана там.

Оплату за «зеленим тарифом» в окупації також отримували станції бізнесмена Василя Хмельницького та низка інших, менш відомих виробників. Наразі оплату всім цим компаніям на окупованих територіях призупинено. Питання про те, що робити з оплаченими грошима, залишається відкритим.

Коментарі

Юрій НІКОЛОВ, журналіст-розслідувач:

 

 «Мене важко здивувати, але Шурма зміг. Отримати третину мільярда гривень від українців за те, що постачаєш енергію окупантам? Хоча… Це дивує приблизно як «ще три роки тому ти був спонсором ОПЗЖ, а зараз ти заступник Єрмака і куруєш енергетику, яка і генерує готівку твоєму брату».

Ірина ГЕРАЩЕНКО, народна депутатка:

 

 «Це не просто скандал. І не просто корупція. А торгівля на крові і державна зрада».

Ольга СОКОЛОВА.

Читайте також: ««Наш новий виріб»: Данілов розповів, чим знищили установку С-400 «Тріумф» у Криму».

Реклама Google

Telegram Channel