Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Сценарій мульфільму писав у харківському бомбосховищі

Юний мультиплікатор у деталях розповів, як він працює.

Фото із сайту vikna.tv.

Сценарій мульфільму писав у харківському бомбосховищі

14-річний Матвій Глазунов – двічі переселенець та двічі переможець міжнародного кінофестивалю Children Kinofest. А ще він режисер анімаційних фільмів, до яких героїв та декорації робить власноруч!

Спочатку, каже, був процес виробництва ляльок, декорацій, а потім уже все знімав поступово.
Спочатку, каже, був процес виробництва ляльок, декорацій, а потім уже все знімав поступово.

 Тікаючи від обстрілів Авдіївки у 2014 році, малий Матвійко разом із батьками оселився в селі під Ізюмом. Там хлопчина пішов до школи та захопився майструванням ляльок. А з часом його хобі переросло у створення мультиків: власноруч зроблених персонажів Матвій знімав на відео та монтував, за відеоуроками навчився їх анімувати. 

У 2021-му він отримав першу нагороду на міжнародному фестивалі. А друга була вже за фільм про російсько-українську війну. Сценарій хлопець писав в укритті на Харківщині, а зйомки та монтаж проходили уже в Мукачеві, куди родина евакуювалася. Саме життя надихнуло Матвія на стрічку «Чорний лютий», і завдяки їй він став відомим на весь світ! 

В «Чорному лютому» показані воєнні події, які відбуваються  в наш час.
В «Чорному лютому» показані воєнні події, які відбуваються в наш час.

 Фільм для Children Kinofest «Вниз по скелі» – третій мультфільм 14-річного Матвія Глазунова з Авдіївки. Сам він каже, що працював над цією стрічкою впродовж року. За цей час написав сценарій, виготовив героїв, зняв усе на камеру та змонтував. З озвученням допомогли батьки.

– На створення фільму надихнуло оповідання Джека Лондона «Жага до життя», – розповів Матвій. – Коли писав сценарій, опирався на цей твір. Але я багато чого додав свого. Наприклад, дружину головного героя, яка теж зробила свій внесок, допомагаючи в пошуках золота. Намагався, аби фільм можна було вмістити у п'ятихвилинний хронометраж і показати все.

На створення фільму надихнуло оповідання Джека Лондона «Жага до життя», – коли писав сценарій, опирався на цей твір. 

Юний мультиплікатор у деталях розповів, як він працює.

– Ось цей чоловік був одним з екіпажу цього корабля. Роблю каркас металевий, потім обтягую поролоном. Шию одяг. Потім виготовляю форму з пінопласту й обтягую фетром. Роблю йому очі, ніс, рот, волосся й руки. Пальці на руках рухаються. 

Над мультфільмом «Вниз по скелі» Матвій працював упродовж року. Спочатку, каже, був процес виробництва ляльок, декорацій, а потім уже все знімав поступово. Наприкінці зйомок об'єднував це в одне ціле. Озвучували творчу роботу його батьки та знайомі. Фільм хронометражем 5 хвилин, до слова, знімав на телефон. 

Перший мультфільм Матвій Глазунов виготовив, коли йому було 10 років. Юнак розповів, що він надихнувся фільмом «Кораліна у світі жахів». Тоді дізнався, що ця стрічка зроблена у техніці Stop-motion. Спробував цсам зробити короткий тестовий ролик, працюючи з пластиліном. Дуже сподобалося, тож вирішив робити це з шерсті. Його попередні проєкти називалися «Меліса» і «Чорний лютий». Стрічка «Меліса» – про те, як відьма шукає гриби для свого зілля, а в «Чорному лютому» показані воєнні події, які відбуваються в наш час. 

Чому вирішив узяти участь у Children Kinofest, Матвій пояснює так:

– У 2021 році, після закінчення зйомок «Меліси», я натрапив на інформацію, як інші автори фільмів брали участь у різних кінофестивалях, тож вирішив теж спробувати. Подався у Children Kinofest. У 2021 році зі стрічкою «Меліса» виграв гран-прі, а у 2022-му з фільмом «Чорний лютий» переміг у номінації

«Найкращий анімаційний фільм». 

Цьогорічного результату поки що не знає. Але хлопець налаштований оптимістично, адже його витвір вже потрапив до фіналу Children Kinofest. За словами Матвія Глазунова, він і надалі надсилатиме свій мультфільм на інші фестивалі. 

Роксолана ВИШНЕВИЧ.

Читайте також: «Три бажання: повчальна історія».

Реклама Google

Telegram Channel