Наші консультації
Як зменшити споживання солі
Сіль — основне джерело натрію, а надмірне її споживання призводить до проблем зі здоров’ям, таких як підвищення артеріального тиску, ризик серцево-судинних захворювань та інсульт. Також збільшується навантаження на нирки, затримується вода в тканинах, а це спричиняє зростання ваги
Рекомендований рівень споживання солі — 5 г на добу. Основним джерелом солі є харчові продукти, що пройшли технологічну обробку. Це можуть бути готові страви, м’ясні продукти, як-то бекон, шинка та ковбаси, сир, солоні закуски та локшина швидкого приготування. Сіль також додають у їжу під час приготування (бульйон і бульйонні кубики) або за столом (соєвий чи рибний соуси, кухонна сіль тощо).
Як їсти менше солі щодня?
- уникайте готових продуктів із високим вмістом солі, тому уважно читайте етикетки;
- обмежте споживання таких продуктів, як хліб, технологічно оброблені м’ясні й рибні продукти, солоний сир, солені овочі та готові соуси;
- готуючи страви, додавайте свіжі трави та спеції замість солі;
- приправляйте їжу соком лимона, грейпфрута чи апельсина або додавайте корисну олію замість майонезу чи соусів;
- соліть їжу наприкінці готування, а ще краще — уже готову страву на тарілці;
- споживайте йодовану сіль, зважаючи на помірний дефіцит йоду в українців.
- надобиться час, щоби ваші смакові рецептори пристосувалися до меншої кількості солі. Але як тільки ви звикнете, ви отримуватимете більше задоволення від їжі та звертатимете увагу на ширший діапазон смаків. Та головне — отримаєте багато переваг на користь свого здоров’я.
За матеріалами ЦГЗ МОЗ України.
Читайте також:
Реклама Google