Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
«Критикувати завжди легше, ніж щось робити»: як вирішує проблеми одна з громад на Волині

Голова Устилузької територіальної громади — Віктор Поліщук.

Фото: Роксолана Вишневич.

«Критикувати завжди легше, ніж щось робити»: як вирішує проблеми одна з громад на Волині

Устилузька територіальна громада  налічує 25 сіл

При тому вона є прикордонною, що накладає додаткові вимоги до роботи.

Її голова Віктор Поліщук насамперед в розмові зупинився на підготовці шкільних і позашкільних закладів до нового навчального року.

Устилузький ліцей, Стенжаричівська  та П’ятиднівська гімназії почали працювати в очному режимі. Три інших школи - Микитичівська, Зорянська й Лудинська гімназії у зв’язку із недостатньою потужністю захисних споруд проводять заняття за змішаною формою.  Віктор Ростиславович зазначив, що нарешті після ремонтних робіт вдалося відкрити дитячий садок у  П'ятидні. Тепер усі сім ДДУ громади приймають діток.

Довелося цього року йти на непопулярний, але вимушений  крок – закрити дві малокомплектні школи в селах Хотячів і Рогожани. Причина – недофінансування закладів освіти в сумі 4 млн гривень. Частину боргу педагогам у сумі 2800 тис гривень погасили з місцевого бюджету.

Найважливіше завдання для голови територіальної громади – це організація допомоги воїнам ЗСУ.

«Тільки на останній сесії Устилузької міської ради було виділено 550 тисяч гривень для підтримки військових частин і тероборони. А взагалі – ця робота не припиняється ні на день. Третя штормова бригада «Азов», прикордонна служба, 100 бригада тероборони, інші військові підрозділи - це ті «точки», куди намагаємося відправляти тепловізори, дрони, інше, що потрібно для боротьби з окупантами. Від початку повномасштабної війни за рахунок працівників міської ради на фронт було  відправлено 4 автомобілі. Проводимо чимало благодійних заходів, мета яких – зібрати побільше донатів для фронту», — підкреслив Віктор Ростиславович.

Разом з тим, зазначив Устилузький міський голова, ніхто не знімав з порядку денного господарських питань. Як можна не дбати, хоч у межах можливого, про дороги як комунальні, так і загального користування місцевого значення. Якщо їх кинути напризволяще, то завтра перевізник відмовиться їхати в села. Також матимуть додаткові витрати на 5 шкільних автобусів, а ремонт одного обходиться не менше, як 100 тисяч гривень.

Ще одна складна проблема – це якість води в Устилузі, зношеність водогонів. Станція очистки води застаріла, її оновлення потребує великих коштів. Так само виходять з ладу насоси, яких в одночасі складно поміняти. При тому, наголосив Віктор Поліщук, вони намагаються не піднімати тарифи на послуги. Подібні проблеми й у селах. Але якщо тамтешні люди з розумінням ставляться до негараздів, коли доводиться кілька годин побути без води, то деякі устилужани відразу б’ють на сполох.  

«Вимушене відключення проводимо, якщо потрібно усунути прорив. Варто було б знати, що в даний час все зробити нереально. Чомусь найбільше обурюються ті, хто сам не переймається тим, що в країні війна, не поспішає допомагати, підтримувати наших бійців», — каже голова Устилузької громади.

 В громаді 19 Героїв поклали свої голови за те, щоб ми могли спокійно жити, працювати. Їх імена увічнені на Алеї Слави, яку нещодавно відкрили в  центральній садибі ТГ.

 Роксолана Вишневич

Читайте також: На Волині відзначили почесних донорів.

Реклама Google

Telegram Channel