Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
І вогненна, і солодкувата: найкращі рецепти аджики

Поєднання фруктів, зелені й овочів створює неповторний смак.

Фото із сайту food.obozrevatel.com.

І вогненна, і солодкувата: найкращі рецепти аджики

Аджика – це чудовий спосіб збагатити страви пікантним смаком, характерним для Кавказького регіону. Спершу вона з’явилася як перетерта із перцем сіль, потім – як пряний соус – здобула почесне місце у грузинській національній кухні, а зрештою завоювала і нашу прихильність. Та й не дивно, бо поєднання перців, томатів, часнику та спецій створює ідеальне доповнення до м’яса та інших страв. До того ж розмаїття перевірених і вдалих рецептів аджики справді велике: це може бути аджика на зиму чи сира, з хроном чи яблуками, із зеленню або з баклажанами, з кабачками, гарбузом чи з хмелі-сунелі...

Пікантна

Для цієї заготовки краще підійдуть кислі яблука, наприклад Антонівка. Помідори та перець беріть червоні, щоб аджика мала гарне забарвлення

Інгредієнти: 3 кг помідорів, 1 кг кислих яблук, 2 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 1 скл. олії, 1 скл. цукру, 1 велика головка часнику, 0,5 скл. солі, 50 мл оцту, 3 стручки перцю чилі.

Приготування. Овочі помити, почистити, порозрізати на шматки і пропустити через м’ясорубку, змішати у великій ємності, залишивши поки що часник. Поставити на вогонь і тушкувати після закипання 40–50 хвилин. Додати решту інгредієнтів, вимішати, проварити ще 15–20 хвилин, розкласти масу в стерильні банки і закатати. Потримати перевернуті слоїки з аджикою 10–12 годин (до повного охолодження) під ковдрою, після чого перенести в комору.

Сливова

Ідея приготування ніжно-солодкої і водночас гострої аджики запозичена від ткемалі – пікантного грузинського соусу на основі слив. Поєднання фруктів, зелені й овочів створює неповторний смак, що вдало відтіняє смак основної страви

Інгредієнти: 2 кг моркви, 4 кг спілих помідорів, 2 кг цибулі, 2 кг червоного болгарського перцю, 2 кг яблук, 2 кг сливок, 5 перчин чилі, 300 г цукру, 4 ст. л. грубої солі, по 3 великі пучки свіжих петрушки та кропу, 200–250 г часнику, по 200 мл оцту (9%) та олії.

Приготування. Фрукти та овочі помити. Зі сливок повиймати кісточки. Шкірку з помідорів можна не знімати. Всі продукти, окрім часнику, подрібнити на кухонному комбайні. Перекласти в каструлю, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити близько години, постійно помішуючи. Часник і зелень дрібно посікти ножем, всипати до фруктово-овочевої маси, посолити, додати цукор, олію, оцет. Добре вимішати і варити ще 30 хвилин, не припиняючи мішати. Розкласти гарячу аджику в стерильні банки, закатати і вкутати ковдрою до повного охолодження. Зберігати в підвалі.

До речі. Якщо хочете гострішу заготовку, не вибирайте з перцю чилі насінин. Сливки підійдуть будь-якого сорту, з жовтими аджика матиме красивий колір.

Кабачкова

Рецепт приготування аджики з яблуками й кабачками знайомий багатьом господиням: ці продукти зменшують пекучість, оливкова олія додає пікантності

Інгредієнти: 0,5 кг кабачків (очищених), 200 г яблук, 0,5 кг болгарського перцю, 2 стручки чилі; 6–8 зубців часнику, 200 г моркви, 2 ст. л. томатної пасти, 1,5 ст. л. солі, 4 ст. л. цукру, 100 мл оливкової олії; 20 мл столового оцту.

Приготування. Яблука і моркву натерти на буряковій тертці, решту компонентів пропустити через м’ясорубку. Все, крім часнику, вимішати і варити після закипання на повільному вогні 1,5 години, помішуючи. Згодом всипати в суміш сіль, цукор, часник, додати томатну пасту, олію. Перемішати, варити ще 40 хвилин. За 5 хвилин до готовності влити оцет. Розкласти аджику в банки і закатати.

Гарбузова

Аджика не обов’язково має бути вогненно-пекучою – багатьом подобається солодкуватий смак з нотками перцю й часнику. Зробити приправу до м’яса такою допоможе гарбуз – він надасть пікантного аромату, яскравого кольору й густої консистенції

Інгредієнти: 2,5 кг помідорів, 700 г м’якоті яскраво-жовтого гарбуза, 200 г моркви, 0,5 кг болгарського перцю, 70 мл столового оцту, 3 ст. л. (без чубка) солі, 200 г яблук (2–3 шт.), 1 скл. олії, 3 головки часнику, 2 ст. л. цукру, 2 лаврові листки; дрібка коріандру.

Приготування. Підготувати овочі та фрукти (почистити, помити, порозрізати) і пропустити через м’ясорубку. Викласти в каструлю, вимішати, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 1,5 години, постійно помішуючи. Влити олію, всипати спеції. Проварити суміш іще 30 хвилин. Тим часом простерилізувати банки над парою або в мікрохвильовці. Розкласти гарячу масу в гарячі слоїки, закрутити і вкутати до повного охолодження.

Сира

Завдяки відсутності термічної обробки вдасться зберегти вітаміни. Якщо дотримані всі правила підготовки інгредієнтів, пекуча приправа добре зберігатиметься в холодильнику 2–3 місяці

Інгредієнти: 3 кг червоного болгарського перцю, 0,5 кг яблук, 150 г перцю чилі, середній пучок кінзи, 0,5 кг моркви, 4 ст. л. солі, 0,5 л олії, 1 ст. л. цукру, 200 г 
часнику. 

Приготування. Перець пропустити через м’ясорубку або збити блендером. Яблука й моркву натерти на середній тертці. Чилі і часник дрібно посікти ножем. Змішати продукти, заправити спеціями, залити олією, ще раз добре вимішати. Розфасувати у чисті стерильні невеликі ємності, не докладаючи на 1,5 см до горлечка банки. Зверху налити по 2–3 ложки олії. Закрити капроновими кришками або закрутити. Після цього перевертати чи струшувати слоїчки не можна. Олія на поверхні овочевої маси захищатиме продукт від утворення плісняви. 

Читайте також: Шусть – всі овочі у горщик... Ну й смачний ми зварим борщик: найкращі рецепти.

Реклама Google

Telegram Channel