Ще є час запастися на зиму овочевими соками: найкращі рецепти
Ми більше звикли до фруктових соків, і не всім відомо, що овочеві легше засвоюються, швидко насичують організм мінералами і вітамінами
До того ж важливо, що у них значно менше глюкози та фруктози. Окрім того, багато з них мають і лікувальні властивості. Так, буряковий сік сприяє очищенню крові, поповнює запаси фолієвої кислоти, але він доволі концентрований, тому його розбавляють іншими – фруктовими або овочевими. Морквяний – справжня знахідка для здоров’я печінки та шлунка, ну а користь цього овоча для зору вже давно не викликає сумнівів. Гарбузовий, крім вітамінів та мінералів, містить ще й велику кількість харчових волокон, які є запорукою стрункої фігури. Томатний захищає серце, судини та нирки, а також підтримує баланс вітамінів А, С і групи В. Тож не вагайтеся – готуйте овочеві соки та фруктово-овочеві мікси.
Томатний
Він зовсім не схожий на сік із пакетів, адже виходить досить густим, насиченим і смачним. Його, відкривши взимку, можна і в борщ додати, і використати як напій
Інгредієнти: помідори, сіль (в розрахунку 10–15 г на літр соку), цукор (приблизно 100 г на 9 кг помідорів).
Приготування. Томати вимити, зрізати всі пошкодження, грубі частини біля плодоніжки, покраяти шматочками, скласти в емальовану каструлю, поставити на вогонь, довести до кипіння, тоді зменшити полум’я і варити протягом 20 хвилин. Гарячими перетерти помідори через сито, влити в чисту каструлю, додати сіль, цукор, знову довести до кипіння і проварити 7–10 хвилин. Готовий томатний сік розлити в стерилізовані банки і закрутити.
Мультиовочевий
Можна заготовити такий овочевий сік на зиму, беручи складники не в чітких пропорціях, а за власним смаком
Інгредієнти: морква, перець болгарський, помідори, сіль та цукор – до смаку.
Приготування. Всі овочі переберіть, промийте, видаліть перестиглі та зіпсовані. Наріжте їх шматочками такого розміру, щоб вони легко проходили в горловину соковижималки. Пропустіть через апарат овочі, злийте сік у каструлю і поставте на вогонь. На літр соку всипте не більше 1 ст. л. солі і 1 ч. л. цукру. Закип'ятіть на малому вогні і проваріть 5–8 хвилин. Заздалегідь простерилізуйте слоїки і металеві кришки. Розлийте сік у підготовлену гарячу тару, закатайте. Банки переверніть догори дном і закутайте ковдрою на добу. Потому поставте слоїки кришками вгору і залиште так на тиждень, щоб поспостерігати: якщо бродіння не видно, виносьте на довготривале зберігання в льох або комору.
Гарбузово-лимонний
Смачний і корисний напій завжди буде під рукою в зимові холоди, особливо стане у пригоді в період епідемій. Його можна довго зберігати в холодильнику або в стерилізованих банках
Інгредієнти: 1 кг м’якоті гарбуза, 250 г цукру, 2 л води, 1 лимон.
Приготування. Підготовлену м’якоть гарбуза натираємо на тертці і заливаємо киплячим цукровим сиропом. Перемішуємо і варимо на слабкому вогні протягом 15–18 хвилин. Охолоджену гарбузову масу подрібнюємо за допомогою сита або блендера. Відразу ж додаємо свіжовичавлений лимонний сік, доводимо до кипіння, уварюємо 10–15 хвилин, помішуючи, після чого розливаємо його у стерилізовані банки і закатуємо.
Морквяний
Він діє профілактично, не викликає побічних ефектів, а ще – покращує зовнішній вигляд шкіри
Інгредієнти: 4 морквини, 1 стебло мангольда (листкового буряка), 1 яблуко, 1 жменька м’яти, 1 см кореня імбиру, 1 лимон, 250 мл води.
Приготування. Помийте овочі і фрукти, почистіть їх, поріжте на шматочки і приготуйте сік за допомогою соковижималки. Натріть імбир на дрібній тертці, мангольд і м’яту збийте блендером до однорідної консистенції. Змішайте всі інгредієнти, додайте воду і ще раз збийте.
Читайте також: «На лозі, росою вмиті, зріють грона соковиті...». Рецепти страв з винограду.