Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Нове серце і життя без діалізу: додому повертаються пацієнти, які отримали шанс на повноцінне життя

Шанс на одужання цим пацієнтам подарували рідні 15-річного хлопчика, який раптово помер через набряк мозку.

Фото: facebook.com.

Нове серце і життя без діалізу: додому повертаються пацієнти, які отримали шанс на повноцінне життя

Двоє дітей та юнак, яким у Першому медоб’єднанні Львова пересадили органи від третьої в історії України дитини-донора — повертаються додому

Ще кілька тижнів тому і ці пацієнти, і їхні батьки навіть не могли подумати, що скоро отримають шанс на порятунок і повноцінне життя. А нині у день виписки вони посміхаються, мріють як житимуть після трансплантації та діляться планами, що зроблять найперше по поверненню додому.

Про це пише Перше медичне об'єднання Львова.

11-річний Владик мріє зіграти у футбол. Лікарі роками суворо забороняли йому будь-які навантаження. Через важку хворобу серце хлопчика могло перестати битися будь-якої миті. Єдиним порятунком була трансплантація. Коли лікарі дістали його власне зношене і аномально велике серце , то здивувалися як воно взагалі могло поміститися в дитячій грудній клітці. Тепер Владик отримав новий здоровий орган і тепер може ганяти м’яча з друзями.

8-річний Гена зможе нарешті — після кількох місяців у лікарні — покинути її стіни та обійняти рідних. Ще з півторарічного віку ця дитина страждає на ниркову недостатність. А останніх чотири роки його прізвище вже було у листку очікування на донорський орган. І ось тепер з новою ниркою Гена покидає медзаклад і повертається до своєї сім’ї — на Харківщину.

18-річний Іван після трансплантації нирки зможе знову повноцінно займатися улюбленою справою — графічним дизайном . Через ниркову недостатність хлопець був фактично прикутий до лікарні. Аби жити, він мусив кілька разів на тиждень по чотири години проводити на процедурах діалізу — штучного очищення крові від надлишків води та токсинів. Тепер після трансплантація Іван може жити вільно — як його однолітки.

Під час цієї мультиорганної трансплантації у Першому медоб’єднанні Львова шанс на повноцінне життя загалом отримали п’ять пацієнтів. Аби їх врятувати, зусилля об’єднали львівські та київські лікарі. Серце і нирки пересадили наші трансплантологи. А печінку — спеціалісти Національний Інститут хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова. Тут у Львові вони першими в Україні виконали надскладну split-трансплантацію. Це розділення печінки на дві частини і пересадка двом пацієнтам. Реципієнтами стали 20-річний хлопець та однорічний малюк, за станом якого після трансплантації пильно стежать лікарі нашої Дитячої Лікарні Святого Миколая.

Шанс на одужання цим п’ятьом пацієнтам подарували рідні 15-річного хлопчика, який раптово помер через набряк мозку. На жаль, цю дитину врятувати було неможливо. Попри важку втрату, батьки хлопчика ухвалили складне рішення і погодились на посмертне донорство органів. Їхній син став третьою дитиною-донором в історії української медицини.

Читайте також: Львівські хірурги прооперували немовля, яке народилося із пухлиною вагою кілограм.

Реклама Google

Telegram Channel