Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Воїн-син дав дозвіл: на Волині пересадили серце 44-річної переселенки для 59-річного чоловіка

Коридор пошани для померлої, яка продовжила життя іншим людям.

Фото – Ковельське ТМО.

Воїн-син дав дозвіл: на Волині пересадили серце 44-річної переселенки для 59-річного чоловіка

Пацієнт райлікарні перебував у критичному стані, а в жінки стався масивний крововилив у мозок

Черговий великий успіх медиків із Ковеля – тут вперше в Україні унікальний випадок трансплантації серця після перебування реципієнта понад місяць на VA-ЕКМО (Веноартеріальна екстракорпоральна мембранна оксигенація (VA-ECMO) є формою тимчасової механічної підтримки кровообігу та одночасного екстракорпорального газообміну при гострій серцево-дихальній недостатності).

У Ковельському медичному територіальному об'єднанні (МТМО) хірурги здійснили чергову трансплантацію серця. Донором для 59-річного чоловіка стала 44-річна переселенка з Луганщини.

Як повідомили у медзакладі, ковельські хірурги та колеги з національного Інституту імені Шалімова – перші в Україні виконали трансплантацію пацієнту, який більше місяця був у критичному стані, його життя підтримували завдяки штучній системі штучного кровообігу.

59-річний чоловік, який отримав нове серце, мав діагноз «дилятаційна кардіоміопатія».

Дилатаційна кардіоміопатія (застійна міокардіопатія) (ДКМП) – захворювання міокарду з порушенням скоротливої функції серця та дилатацією (розширенням) лівого або/та правого шлуночка.

У медзаклад він потрапив ще в серпні. І з того часу не полишав лікарні. Місяць тому, кажуть лікарі, стан пацієнта погіршився.

Донором для пацієнта у критичному стані стала 44-річна жінка. У медзакладі зазначили, що пацієнтка померла через масивний крововилив у мозку. Три роки тому, рятуючись від війни, вона переїхала на Волинь з Попасної (Луганської обл.).

Дозвіл на донорство надав син жінки, який зараз захищає Україну. 

«Прийняти таке рішення 23-річному юнакові було непросто. Уже чотири роки він захищає Україну на передовій і знає ціну життя. Втрата рідної домівки, а тепер і найближчої людини – це важке випробування. Низький уклін воїну, який на фронті рятує життя тисячам українців, і своїм рішенням дав шанс на життя ще кільком людям, – зазначив генеральний директор Ковельського МТМО Валентин Вітер. – Дякуємо колегам з Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова, у співпраці з якими виконувався мультиорганний забір донорських органів. Дві вилучені нирки (за розподілом системи ЄДІСТ) забрали до Києва, де їх трансплантують двом пацієнтам.

За титанічну працю щиро дякую великій команді наших фахівців, які всю ніч працювали в операційних

Це: Володимир Танський, Іван Петрук, Анатолій Бондарчук, Тарас Окунь, Юрій Лукашук, Олег Кубай, Ольга Танська, Андрій Мельник, Мирослава Цьопух, Андрій Літковець. Вдячність середньому та молодшому медичному персоналу, усім, хто забезпечував успішну роботу трансплантологів

Ця унікальна операція – важливий крок до подальшого розвитку трансплантології в Україні Життя переможе».

Як повідомляє «Суспільне Луцьк», 25 листопада 2019 Ковельське МТМО стало першою районною лікарнею в Україні, де була проведена трансплантація. Тоді медики пересадили нирку. Вже у грудні цього ж року ковельські медики вперше за 15 років в Україні провели трансплантацію серця.

Нині трансплантацію органів окрім районної лікарні в Ковелі на Волині також роблять у Волинській обласній лікарні. Торік у квітні лікарі Медичного об'єднання Луцької міської громади вперше зробили трансплантацію нирки.

Читайте також: «Творчість – це Божий дар, який має не кожен»: відому луцьку акторку привітали з ювілеєм».

Реклама Google

Telegram Channel