Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Голубці – на стіл! Звична страва по-новому

Кулінари вигадують усе нові й нові варіанти традиційної української страви. Нехай смакує!

Фото tarasbulba.kiev.ua.

Голубці – на стіл! Звична страва по-новому

Здавалось би, хіба ми чогось не знаємо про один із найулюбленіших і найпопулярніших наїдків української кухні?.. Та насправді рецептів приготування голубців так багато, що завжди можна знайти щось новеньке, особливе, незвичне – таке, що варто скуштувати

...під «шубою»

Інгредієнти: для голубців – 1 середня головка свіжої капусти, 250 г м’ясного фаршу, 150 г рису, 
1 маленька цибулина, 1 невелика морквина, 100 мл води, олія, сіль, перець; для «шуби» – 100 г твердого сиру, 2 помідори, зелень кропу і петрушки, 3–4 зубчики часнику, 2 ст. л. сметани, сіль, перець.

Приготування. Пропарити капусту, розібрати її на листочки, зрізати потовщення. Рис зварити до напівготовності. Цибулю (нарізану маленькими кубиками) та моркву (натерту на крупній тертці) спасерувати, змішати з охолодженим рисом і фаршем, посолити, поперчити до смаку. Сформувати голубці, викласти на змащене деко. Присолити, залити гарячою водою, накрити бляшку фольгою і готувати в духовці при 200°С упродовж 30 хвилин. Тим часом помідори дрібно нарізати, сир потерти, зелень посікти, часник пропустити через прес. Додати до овочево-сирної суміші сметану, сіль та перець, вимішати. Зняти фольгу, рівномірно розподілити приготовану «шубу» на поверхні голубців, розрівняти і запікати ще 10–15 хвилин.

...з гречкою і грибами

Інгредієнти: 1 капустина, 1 скл. гречки, 1 цибулина, 1 морквина, 0,5 скл. сушених грибів, сіль, перець чорний мелений, олія соняшникова, олія лляна.

Приготування. Капусту проварити в кип’ятку 7–8 хвилин, розібрати, вирізати потовщені прожилки. Цибулю покраяти кубиками і підсмажити на олії, всипати потерту моркву і тушкувати до готовності. Гриби попередньо вимочити, зварити і змолоти, додати підсмажену цибулю та моркву, змішати все з вареною гречкою, посолити і поперчити. Охолоджене листя начинити фаршем, загорнути і скласти голубці в каструлю, дно якої встелити залишками капусти. Залити окропом із сіллю і варити 30–35 хвилин. Подавати, поливши лляною олією.

Капустяний пиріг «Листковий голубець»

Інгредієнти: 1 капустина білоголова, 600 г свинячого або яловичого фаршу, 300 г помідорів, 200 мл бульйону овочевого, 100 г рису, 1 цибулина, 1 ст. л. селери, 2 зубчики часнику, зелень, кмин, чорний перець, сіль – за смаком.

Приготування. З помідорів зняти шкірку, попередньо обливши їх окропом, і нарізати маленькими шматочками. Так само подрібнити цибулю та селеру, а часник розтерти із сіллю або пропустити через прес. Промити рис і змішати його з фаршем. Посолити й приправити. Додати вже підготовлені овочі та 100 мл овочевого бульйону. Все перемішати й залишити у холодильнику на пів години. Капустину розібрати на листки, відваривши її у воді із сіллю, зрізати великі грубі прожилки біля основи листків. Форму застелити фольгою або папером для випікання (дно і бортики). Викласти листя капусти, потім фарш. Так чергувати пласти, поки не закінчаться інгредієнти. Кожен шар поливати бульйоном. Зверху – листя капусти. Накрити фольгою і випікати в духовці, розігрітій до 190 градусів, 
40 хвилин, тоді дістати пиріг, посипати тертим сиром і допекти ще 10 хвилин. Подаючи на стіл, посипати листковий голубець зеленню.
Запіканка 

«А-ля голубець»

Інгредієнти: 1 кг капусти, 700 г яловичого фаршу, 2 цибулини, 1–2 морквини, 3 помідори, 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. панірувальних сухарів або манної крупи, сіль, чорний перець (мелений) та приправа до м'яса – за смаком.

Приготування. Моркву натріть на грубій тертці, цибулю наріжте дрібними кубиками. Додайте до овочів сметану, фарш, посоліть і поперчіть начинку, добре вимішайте. Дрібно нашинкуйте капусту, посоліть і розімніть її руками. Форму для випікання змастіть маслом, щедро притрусіть сухарями чи манкою, викладіть капусту і фарш, чергуючи пласти (перший і останній – капуста). Помідори покрайте кружальцями, викладіть зверху на запіканку. Присоліть і змастіть верх сметаною. Накрийте форму фольгою і печіть протягом 35–40 хвилин при температурі 200 градусів. Потому зніміть фольгу і випікайте ще 15 хвилин. Подавайте страву гарячою разом зі сметаною або з улюбленим соусом.

Telegram Channel