Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
У Рівному зафіксували смерть від небезпечного інфекційного захворювання

Увага — лептоспіроз!

Фото ілюстративне / facebook.com.

У Рівному зафіксували смерть від небезпечного інфекційного захворювання

У Рівному в жовтні 2023 року чоловік помер від лептоспірозу

Востаннє летальний випадок в області реєстрували сім років тому.

Про це 30 жовтня інформує Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб, пише Суспільне.

«У ході епідрозслідування було встановлено, що імовірним фактором зараження стало вживання немитих овочів та фруктів, що були обсімененні випорожненнями заражених мишовидних», — йдеться в інформації.

У 2023 році зареєстрували чотири випадки захворювання на лептоспіроз у Дубенському та Рівненському районах, це на два випадки менше, ніж за аналогічний період 2022 року. Останній летальний випадок реєстрували у Рівненській області у 2016 році.

Щороку хворобу реєструють на всіх адміністративних територіях України. Підвищений рівень захворюваності припадає на червень-вересень, це зумовлено активним відпочинком на природі, купальним сезоном, риболовлею.

Лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, яке супроводжується гарячкою, загальною інтоксикацією, жовтяницею, ураженням печінки, кровоносних капілярів, нервової системи, ускладнюється геморагічним синдромом і нирковою недостатністю. Джерелом збудника інфекції є інфіковані тварини, хворі чи носії — переважно дрібні ссавці.

Від людини до людини захворювання не передається.

При перших симптомах (лихоманка, біль у м’язах, почервоніння очей, збільшення лімфатичних вузлів) необхідно звернутись до лікаря.

При зараженні лептоспірозом виникають такі перші сипмтоми:

  • лихоманка;
  • біль у м’язах;
  • почервоніння очей;
  • збільшення лімфатичних вузлів.

У випадку прояву цих симптомів необхідно звернутися до лікаря.

Аби вберегти себе та близьких, варто пам'ятати, що:

  • найчастіше лептоспірозом заражаються у закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Тому слід відповідально ставитися до вибору місця відпочинку та купатись у спеціально відведених місцях;
  • при виявленні на шкірі та слизових оболонках ран, подряпин, місць запалень, не можна купатися у водоймищах чи річках та ходити босоніж у заболочених місцевостях;
  • фрукти та овочі потрібно ретельно мити, обдавати окропом і не вживати, якщо вони мають ознаки пошкодження тваринами, особливо при зберіганні у коморах чи підвалах;
  • важливо захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу гризунів;
  • варто регулярно мити руки, використовувати спецодяг, гумові чоботи, рукавички під час догляду за худобою;
  • потрібно мити руки з милом перед вживанням або приготуванням їжі;
  • проводити регулярне знищення гризунів варто у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби, використовуючи капкани, пастки, мишоловки, отруйні речовини.

При високій температурі тіла, найменшій підозрі на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря, оскільки у хворого кожен втрачений день збільшує ризик розвитку ускладнень.

Читайте також: У Ковельській центральній районній лікарні відкрилось нове стаціонарне відділення –паліативної допомоги.

Реклама Google

Telegram Channel