Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Ракетний обстріл воїнів 128-ї бригади: командира відсторонили на час слідства

Чому спізнився на урочистість Дмитро Лисюк?

Фото із сайту 5.ua.

Ракетний обстріл воїнів 128-ї бригади: командира відсторонили на час слідства

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 6 листопада повідомив, що командира 128 окремої гірсько-штурмової бригади Дмитра Лисюка відсторонили на час слідства

У ході нього з’ясовують загибель 19 військових від удару росіян під час урочистостей неподалік від лінії фронту 3 листопада.

За словами президента Володимира Зеленського, обставини трагедії та накази, які створили умови, щоб вона сталася, обговорили на засіданні Ставки з військовими, міністром оборони та керівником СБУ.

«Доповідав, зокрема, головний інспектор Міноборони Воронченко. Командира бригади відсторонено на час слідства. Уся ситуація розбирається похвилинно. І буде встановлено, хто конкретно порушив правила щодо безпеки людей у районі доступу аеророзвідки ворога. Жодного уникнення відповідальності».

За інформацією Генштабу ЗСУ, матеріали розслідування після його завершення передадуть правоохоронним органам.

Як відомо командир 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Дмитро Лисюк запізнився на шикування своїх бійців до нагородження. Він уникнув потрапляння під ворожий удар ракети, яка забрала життя 19 військовослужбовців закарпатської бригади на запорізькому напрямку.

У відкритих джерелах немає точної інформації про дату і місце народження Дмитра Лисюка. Однак відомо, що свій бойовий шлях полковник Дмитро Лисюк розпочинав у складі 128-ї бригади. Про це він розповів у сюжеті 5 каналу.

Його підрозділ визволяв Попасну 2014-го. У 2016 році Лисюк отримав пропозицію очолити один із батальйонів 10-ї штурмової бригади. У серпні 2017 року указом президента Дмитро Лисюк отримав орден Богдана Хмельницького III ступеня.

Але за ним тягнеться і судовий вирок за... торгування контрабандними цигарками з «лнр». 

Як інформує «Еспресо», суд встановив, що житель Краматорська Олександр Куєвда в листопаді 2018 року звернувся до свого знайомого комбата Лисюка і запропонував йому зайнятися торгівлею тютюновими виробами, які переміщатимуть із непідконтрольної Києву території Луганській області. При цьому підакцизний товар необхідно буде забирати в попередньо обумовленому місці біля річки Сіверський Донець поруч з населеним пунктом Трьохізбенка Луганщини, де особовий склад 8-го окремого гірсько-штурмового батальйону виконує бойові задачі.

Тоді ще підполковник Лисюк погодився на цю пропозицію, і в кінці грудня 2018 року забрав у лісопосадці в районі річки Сіверський Донець і транспортував на військовому вантажному автомобілі 290 ящиків (144 420 пачок) цигарок марки Marlboro Red, сховавши їх у покинутому будинку в сусідньому селищі Боброво.

28-29 грудня 2018 року Лисюк перевіз ящики з цигарками в Соледар (Донецька область) і продав невстановленим особам. У січні 2019 року військовий забрав у схованці ще 150 ящиків (74 920 пачок) з контрабандними цигарками.

17 січня під час отримання 2 300 доларів як частини грошей за продані цигарки Лисюка зі спільником затримали правоохоронці в кафе у Сєверодонецьку (Луганська область).

При цьому зазначено, що з 17 грудня 2018 року контррозвідка СБУ стежила за діями зловмисників, оскільки Куєвда раніше домовився про хабарі для співробітника контррозвідки за безперешкодне проходження блокпостів вантажівками з контрабандою.

Затриманим спільникам висунули підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 204 (незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут і транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Однак комбат уникнув арешту. Його відпустили на поруки, а його спільник вийшов з-під варти під заставу 286 тис. гривень. 30 липня 2019 року обидва підсудних визнали свою провину й уклали угоду зі слідством. На початку серпня 2019 року суд визнав пом'якшувальною обставиною щире каяття підозрюваних і затвердив угоду з прокуратурою, призначив підсудним узгоджене покарання.

У підсумку Куєвда був засуджений до штрафу 161 500 гривень, а комбат Лисюк – до штрафу 119 000 гривень. Крім того, суд з них стягнув процесуальні витрати в розмірі 36 тис. гривень з кожного.

Читайте також: «Помічник Залужного забрав гранату в сина та висмикнув кільце...».

Реклама Google

Telegram Channel