Поради господарям: щоб часник був свіжим до весни
З настанням сталих холодів часник тримають у приміщеннях, де температура зазвичай не опускається нижче нуля
Озимі сорти краще споживати раніше, бо вони добре зберігаються приблизно до кінця січня, а потім зубки починають псуватися.
Важливе значення має вологість. Оптимальна – 65–80%. При дуже низькій часник швидко висохне, а висока спричинятиме гниття.
Зберігати просто насипом головки теж не варто. Тому краще поділити урожай на частини, розкласти по коробках, пластикових контейнерах, ящиках або кошиках.
Найсприятливіша температура для зимівлі – плюс 2–4 градуси за Цельсієм.
Досвідчені господині радять, щоб подовжити строк зберігання часнику, на дно дерев’яного ящика насипати шар солі, на неї викласти головки і зверху покрити ще одним шаром солі. В ящику обов’язково повинні бути отвори для доступу повітря. Сіль можна замінити тирсою. Цей же метод можна застосувати і в менших масштабах, розклавши зубки у банки та пересипавши сіллю. Вона убезпечує від гниття і підтримує оптимальний рівень вологості.
Дехто вважає надійним способом зберігання часнику в умовах квартири – в олії. Для цього зубки чистять, розкладають у невеликі простерилізовані банки, заливають олією і закривають капроновими кришками. Такий продукт не псується до 3 місяців, не втрачає смаку і запаху. А олію, яка увібрала корисні речовини й аромат, можна використовувати для приготування соусів, супів тощо.
Ще один з ефективних способів зберігання – у парафіні. Для цього головки занурюють у розплавлену суміш і дають стекти. Безсумнівний плюс такого методу – в тому, що парафін утримує вологу всередині головки.
Читайте також: «Що робити, щоб картопля гарно збереглася до весни».