Постимо смачно: найкращі рецепти
15 листопада розпочинається Різдвяний піст (Пилипівка) за новоюліанським календарем. Попри те, що їжа – далеко не найголовніша складова посту, про правильне харчування в цей період також не слід забувати
Суп-пюре з коренеплодів
Інгредієнти: 400 г картоплі, 200 г моркви, 200 г ріпи, 100 г кореня селери, 1 цибулина, 3–4 гілочки петрушки, 2 ст. л. оливкової олії, 2 лаврові листки, сіль та чорний мелений перець – за смаком, 1,5 л води.
Приготування. Овочі помити, почистити, порізати великими кубиками, скласти в чугунок, залити водою, додати лавровий лист, сіль та перець і довести до кипіння. Після цього зняти з плити і поставити в розігріту до 150°С духовку на 1–1,5 години, щоб овочі розімліли. За допомогою блендера довести суп до стану пюре. При подачі додати оливкової олії і прикрасити листочками петрушки. Подавати з житнім хлібом або сухариками.
Салат із запеченими овочами
Інгредієнти: 1 великий буряк, 2 середні морквини, 3–4 картоплини, 3–4 мариновані огірки, 120 г маринованих шампіньйонів (або інших грибів), 5 ст. л. олії, 1 ст. л. лимонного соку, пучок зеленої цибулі, сіль, перець.
Приготування. Овочі миємо, витираємо і загортаємо окремо в подвійний шар фольги. Запікаємо картоплю і моркву у прогрітій до 220 градусів духовці 30–35 хвилин, перевіряємо їхню готовність, акуратно проколюючи шпажкою. Буряк печемо 2–3 години. Охолоджуємо, чистимо і нарізаємо довгими тонкими смужками. Так само слід покраяти мариновані огірки, зелену цибулю дрібно посікти. Зсипаємо всі овочі в салатник, додаємо довільно порізані мариновані печериці. Заправляємо олією (краще оливковою), соком лимона, солимо та перчимо за смаком. Перемішуємо добре і залишаємо настоятися близько години. Салат можна подавати самостійно з лавашем або хлібом, непогано поєднується він із рибними стравами, картопляним пюре або будь-яким іншим гарніром.
Голубці з корейською морквою
Інгредієнти: 1 капустина, 500–600 г моркви по-корейськи, 0,5 л води, 2 ст. л. оцту, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 2 ст. л. олії, 2–3 лаврові листки, 5 горошин духмяного перцю.
Приготування. Розпочинаємо з корейської моркви, для якої кожна господиня, без сумніву, має свій рецепт (або придбати готову). Далі слід підготувати капусту, як на звичайні голубці. Тільки не переварити! Дуже зручно пропарювати капусту у мікрохвильовці (помістити у поліетиленовий пакет, зав’язати і покласти в мікрохвильову піч на 5 хвилин, вийняти, залишити в пакеті, щоб трохи вистигла і розібрати на листочки). Позрізати тверді прожилки. Якщо листя велике, поділити навпіл. У підготовлене листя загорнути моркву і щільно скласти у глибоку посудину з кришкою. Для маринаду закип’ятити воду, додати оцет, сіль, цукор, олію, лаврові листки та духмяний перець. Коли вистигне, залити голубці. Поставити у холодильник, настоювати 2–3 доби, щоб добре промаринувались (можна зберігати близько 2 тижнів).
Картопляна запіканка з петрушкою
Інгредієнти: 5–6 картоплин, пучок петрушки, 2–3 зубки часнику, олія, сіль та перець – за смаком.
Приготування. Картоплю зварити, охолодити, злегка пом’яти. Розігріти на великій сковороді олію з порізаним часником. Петрушку посікти, змішати з картоплею. Посолити, поперчити за смаком. Викласти картоплю на сковороду, розрівняти. Запекти в духовці до золотистої скоринки.
Читайте також: Господиням на замітку: рецепти суперових страв із волоських горіхів.