Курси НБУ $ 41.06 € 45.50
На Волині виявили цінну знахідку 12 століття

Можна припустити, що ключ до житла і саме житло належить достатньо заможній людині.

Фото: suspilne.media.

На Волині виявили цінну знахідку 12 століття

Науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк дослідив і представив цілий давньоруський ключ, який виявили під час польових робіт в урочищі Апостольщина у Володимирі навесні цього року

Знахідку виявили в історично цінному археологічному культурному шарі, зокрема ключ знаходився в давньоруському житлі — житловій споруді з піччю першої половини 12 століття.

Про це пише Суспільне.

Зі слів Віктора Баюка, ключ «варязького типу», інкрустований тонкою золотою фольгою (дротом), що свідчить про статусність його власника чи власника стародавнього помешкання.

«З одного боку є отвір для підвішування, а з іншого — безпосередньо елемент для відкривання врізного замка. Ключ в оригіналі цілий. Там, де на ньому подовження, то це для підвішування на поясі, а з іншого боку — частина відмикання. Замок мав мати таку ж фігурну конструкцію, як і ключ», — сказав археолог.

Як зазначив науковий співробітник Охоронної археологічної служби, житлова споруда, в котрій був знайдений ключ, достатньо багата як на свій історичний період.

«Там є дуже виразна кераміка з першої половини 12 століття, є знахідки скляних браслетів давньоруського часу. Можна припустити, що ключ до житла і саме житло належить достатньо заможній людині, з хорошим матеріальним статком, яка жила у Володимирі в час розвитку давньоруського міста», — каже археолог.

Віктор Баюк додав, що подекуди під час археологічних досліджень ключі зустрічаються. «Більше ключів із золотим обрамленням немає. Ключі зустрічаються, але є питання в інкрустації. Це не унікальна річ, але такі прикраси, що інкрустовані золотим дротом, я бачу вперше», — додав волинянин.

Читайте також: Волинянка разом з донькою своїми мистецькими роботами задонатили майже 750 тисяч (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel