Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
У громаді на Волині запрацював сучасний освітній простір

Порожнє приміщення стало простором, де генерують ідеї.

Фото: vip-volyn.org.ua.

У громаді на Волині запрацював сучасний освітній простір

Горохівська громада за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» вирішила відкрити сучасний освітній простір «Горохів Хаб» у приміщенні міської ради

Відкриття хабу відтермінувало повномасштабне вторгнення. Але коли збурене війною суспільство почало звикати до нових реалій, питання реалізації проєкту постало з новою актуальністю. Вчителі потребували консультацій, тренінгів про те, як працювати в нових складних умовах. Вже в день відкриття хабу, 22 лютого 2023 року, вчитель інформатики Горохівської ліцею №1 Валерій Кулай презентував розроблену власноруч освітньо-інформаційну систему «Smart школа», яка допомагала якісно організувати дистанційне навчання. За півроку існування простору тут провели велику кількість тренінгів, завдяки яким вчителі впровадили технологію у своїх школах.

Про це повідомляє Горохівська міська рада.

«Ми постійно тут проводимо навчання для користувачів «Smart школа», організовуємо різні тренінги щодо цифровізації та нових технологій у сфері освіти. Приміщення зручне із доступом до інтернету. Ми маємо змогу в будь-який час зібратися. Тепер у нас є гарне зручне місце, де ми завжди можемо зібратися, обмінятися ідеями», – ділиться Валерій Кулай.

Вчителі врешті отримали те, чого так довго потребували – оснащеного необхідною технікою приміщення, де можна зібратись для навчання та обміну досвідом. Але дуже швидко виявилось, що такого простору потребували не лише вчителі, а й жителі громади та внутрішньо переміщені особи. Відтак тут почали проводити заходи різного спрямування. 

«Програма тут насичена, бо цей освітній хаб використовується не лише вчителями. Він використовується і учнями, для зібрань, наприклад, для презентації робіт Малої Академії Наук, і медикамами. Тут також відбуваються різноманітні тренінги, презентації книг та розмовний клуб», – розповідає Ірина Гарбар, директорка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Горохівської міськради. 

Розмовний клуб – це окремий напрямок, який привернув увагу жителів громади. Не секрет, що курси з вивчення української мови півтора роки тому відкривали при багатьох установах. Але у Горохів Хабі в рамках клубу «Теплі розмови» вони тривають і донині. 

«Відповідальною за ведення клубу є молода вчителька одного з ліцеїв нашої громади. Цей клуб не тільки для вчителів, він функціонує для всіх жителів нашої громади, усі охочі долучаються для вивчення української мови. Запрошувалися і місцеві творчі люди, також були організовані зустрічі, присвячені нашим місцевим митцям», – перелічує Ірина Гарбар.

«Там також проводять літературні клуби, – додає голова Горохівської громади Віктор Годик, –  Я ніколи не міг би подумати, що у нас в громаді стільки молоді, яка пише багато віршів».

Іноді приміщення хабу за умов відсутності інших користувачі використовує і міськрада для проведення власних заходів та зустрічей делегацій. Але, зізнається міський голова, зробити це все складніше і складніше: у просторі відбувається стільки подій, що треба старатись вписатись у графік. Це його дуже радує.

Горохів Хаб – яскравий приклад того, що проєкт стає успішним, коли у його функціонуванні зацікавлена і влада, і суспільство. 

Читайте також: Прихисток для потребуючих: як працює модульний будинок у Луцьку.

Реклама Google

Telegram Channel