Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
росія із серпня призупинила обміни військовополоненими, намагаючись таким чином вплинути на українське суспільство

Родичі бійців «Азову», взятих у полон під час захоплення росією Маріуполя, вимагають звільнити їх на акції в Києві, 18 жовтня 2023 року.

Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky.

росія із серпня призупинила обміни військовополоненими, намагаючись таким чином вплинути на українське суспільство

Все для того, щоб створити враження, ніби влада в Україні не працює над цим питанням

Про це розповів представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в інтерв'ю «Суспільному».

Він додав, що Україні нема сенсу утримувати російських полонених.

«Намагаються переконати, що, мовляв, нічого не відбувається, дивіться! Але насправді робота іде, ми не сидимо, склавши руки, ми постійно працюємо для того, щоб організувати наступні обміни», — каже Яценко.

За його словами, Україна готова до діалогу та висуває пропозиції російській стороні. Наприклад, був створений координаційний штаб разом із Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Українські органи влади створили так звані змішані медкомісії — це інструмент, який передбачений у Третій Женевській конвенції.

«Це комісія, у яку входять два представники нейтральної країни й один представник країни, яка утримує, тобто України. Аналогічну комісію має сформувати російська сторона для того, щоб ці комісії, відвідуючи місця утримання, могли виявляти військовополонених, які потребують меддопомоги і які мають бути репатрійовані», — сказав фахівець.

Як зазначали 17 листопада в Мінреінтеграції, що в полоні опинилися 4337 українців — це та кількість, яку вдалося встановити. Тобто це 3574 військових та 763 цивільних. З них 1953 — звільнені з полону.

Більше цікавих і найсвіжіших новин Волині шукайте на нашому телеграм-каналі Volyn Nova.

Читайте також: «Польські рятувальники ділилися досвідом з луцькими колегами (Фото)».

Реклама Google

Telegram Channel