Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Politico: Брюссель і Париж вживають термінових заходів, щоб змінити позицію Орбана по Україні

Орбан - троянський кінь Путіна в Європі.

Фото Газета виборча.

Politico: Брюссель і Париж вживають термінових заходів, щоб змінити позицію Орбана по Україні

Видання Politico пише, що лідери Європейського Союзу вживають надзвичайних заходів, щоб переконати угорського премʼєра Віктора Орбана змінити свою позицію щодо початку передвступних переговорів з Україною

Зокрема, зазначає видання, Президент Європейської Ради Шарль Мішель скоротить свою поїздку до Пекіна на саміт ЄС-Китай і повернеться після першого дня зустрічей у четвер. «Він повернеться до Брюсселя, щоб продовжити обговорення з лідерами щодо подальшого шляху», оскільки ЄС не має захищеної телефонної лінії з Пекіна, щоб спілкуватися з лідерами ЄС без прослуховування Китаєм, сказало джерело видання, інформує Прямий.

Президент Франції Еммануель Макрон запросив Орбана зустрітися з ним у Парижі наприкінці цього тижня, щоб знайти компроміс, оскільки Париж вважає, що угорського лідера все ще можна переконати підтримати вступ України, сказав чиновник у Парижі. За словами чиновника, Орбан «збільшує ставки», щоб отримати більше грошей ЄС. «Це суто тактичне… тому є певний оптимізм, що ми можемо досягти згоди».

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан посилив свою погрозу зірвати саміт лідерів ЄС наприкінці року в листі до Президента Ради Шарля Мішеля. У листі, який поширили 4 грудня, Орбан знову закликає Мішеля зняти рішення про відкриття переговорів про вступ з Україною з порядку денного грудневого саміту.

Сьогодні посли ЄС збираються, щоб обговорити проект висновків для саміту, який все ще містить ключову фразу: «Європейська Рада вирішує розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою». Представник ЄС у Брюсселі, який брав участь у переговорах, сказав, що висновки залишилися незмінними, оскільки «26 із 27 країн все ще хочуть розпочати переговори про вступ».

Тим часом державний секретар Угорщини Золтан Ковач перебуває в Брюсселі цього тижня, щоб підготуватися до головування Угорщини в Європейській Раді (у другій половині 2024 року). Він заявив журналістам: «Війна вирує, а 20 відсотків України окуповано… У країні немає працюючих демократичних інституцій… В Україні відбуваються політичні чистки… Як хтось може припустити, [що] Україна готова до переговорів про вступ?» – сказав Ковач.

Ковач відкинув думку, що Орбан просто використовує свій вплив на Європейську Раду, щоб розблокувати мільйони, заблоковані через проблеми з верховенством права. «Наша позиція щодо України … залишиться незмінною незалежно від того, що відбувається з коштами», — сказав Ковач..

Як відомо, п'ятий президент Петро Порошенко на брифінгу заявив, що у листопаді звертався до лідерів держав, яких відносять до групи скептиків членства України в ЄС, щоб переконати їх підтримати початок переговорів про членство нашої держави.

«Я і мої служби звернулися до лідерів держав, які умовно відносять до скептиків, серед них є і Угорщина, і Словаччина, й інші держави, де я запропонував зустрітися, обговорити ситуацію для того, щоб переконати лідерів держав, яких я дуже добре знаю. Я маю дуже великий досвід проводити позитивні рішення і в частині ратифікації Угоди про асоціацію в 2014-2016 роках, і ратифікації Угоди про безвізовий режим, і ратифікації Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі», – нагадав Порошенко.

«Декілька керівників держав та урядів відповіли мені і запросили. Ці зустрічі, їх було декілька, мали відбутися у листопаді. Я звернувся офіційно з проханням у листопаді дати дозвіл на виїзд. Мені було відмовлено», – сказав Порошенко.

«Країни, де я планував зустрічатися з керівництвом – це члени Європейського Союзу. Це члени НАТО, і сам факт членства зазначає їх статус як партнерів. Вони мають голосувати за виділення нам 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги. Вони мають голосувати за те, щоб запросити нас в НАТО на Вашингтонському саміті. І з ними мають працювати всі, хто можуть, всі, хто їх знають, для того, щоб забезпечити позитивний результат. Я працюю над цим все своє політичне життя, а з 2014 року це є мій перший пріоритет. Так само як і членство України в ЄС та НАТО, крім нашої перемоги, є засадничими позиціями нашої політичної сили і нормами Конституції. Тому рішення, яке було прийняте, безглузде, безпідставне і таке, яке дискредитує не лише опозицію, а демократію в Україні», – наголошує Порошенко.

Раніше в уряді Угорщини прокоментували заяву Служби безпеки України, в якій та пояснює заборону випустити за кордон п'ятого президента Петра Порошенка за кордон, та заявили, що Україна не готова до членства у ЄС.

Нагадаємо, що пʼятого Президента Петра Порошенка не випустили за кордон на міжнародні зустрічі. Як відомо, Порошенко має взяти участь у Форумі Міжнародного демократичного союзу у Вашингтоні та зустрічах у польському Сеймі.

Реклама Google

Telegram Channel