Як вибрати гранат, щоб він був максимально корисним
Гранат – назва цієї рослини походить від латинського слова granatus, що в перекладі означає «насіннєвий»
Плід має чимало зерняток, які нагадують дорогоцінні камінці не лише за виглядом, а й за своєю користю.
Гранат важливий для роботи серця, допомагає знизити тиск, сприяє кровотворенню, підвищує рівень гемоглобіну.
Гранатовий сік, навпіл розведений з водою, по 100 мл тричі на день за пів години до їжі (протягом двох місяців) – засіб успішної боротьби з недокрів’ям. Гранатові зерна також знижують вміст цукру в крові. Народна медицина радить діабетикам тричі на день приймати столову ложку гранатового соку з чайною ложкою меду.
Цінні не лише зерна, а й шкірка граната, наші прабабусі використовували відвар з неї як засіб проти діареї. І хоч нині інакше борються з цією проблемою, прихильники натуральних ліків можуть узяти на озброєння і цей метод.
Завдяки високому вмісту органічних кислот і наявності дубильних речовин гранатовий відвар ефективний для дезінфекції ротової порожнини і горла при фарингіті, стоматиті: 20 г подрібненої шкірки на 200 мл води прокип’ятити і процідити, використовувати для полоскання.
Учені вважають, що гранат має й протиракову дію, адже містить антиоксиданти. Тож його регулярне вживання є профілактикою онкохвороб.
Як же вибрати гранат?
Плід повинен бути твердим, щільним і при відносно невеликому розмірі доволі важким. Уважно розгляньте шкірку: вона має бути досить яскравого кольору, без плям, трохи підсохлою. Якщо шкірка надто суха – гранат довго лежав і зернятка втратили соковитість, а дуже гладенька свідчить, що його зірвали завчасно. Шкірка має обтягувати, облягати плід, як тісна рукавичка, а зернятка ніби виступають через неї. Зверніть увагу на «попку» граната – місце, де росла квітка: у спілого граната воно повинно бути сухим.
Читайте також: Ех, волиняни, не наші прославилися млинці і голубці....