Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
На Волині – 5 трагічних випадків загибелі людей на льоду

Обережно: крихкий лід!

Фото із сайту ukr.net.

На Волині – 5 трагічних випадків загибелі людей на льоду

Рятувальники попереджають волинян про небезпеку тонкого льоду

Упродовж зимових місяців 2023 року на Волині мали місце 5 трагічних випадків загибелі людей на льоду.

Надзвичайно небезпечним лід є особливо зараз, коли відлигу скує пониження температури і крига на річках та озерах стане трошки міцнішою. Однак це – лише на перший погляд.

Як поводитись у випадках провалу під кригу, як допомогти іншим та правила безпеки на льоду для дітей та дорослих, – напередодні різдвяно-новорічних вихідних нагадав волинянам керівник пресслужби обласного управління ДСНС Волині Володимир Нестеров.

Про це інформують у Волинській ОВА.

«Я б сказав, що це період особливої небезпеки. Перший лід завжди немов кличе до себе дітей та рибалок. Але він є нестійким. Течія на річках та вода поблизу берега, як правило, не замерзає настільки міцно, аби витримати дорослу людину. І такий випадок у нас уже був. В Нововолинську ледве не потонули двоє дітей 11 років, провалившись під кригу. На щастя, їхні життя було врятовано», – розповідає Володимир Нестеров.

Що робити, якщо ви провалились під кригу?

Насамперед, спробувати опанувати себе, радить рятувальник:

«Треба розкинути руки якомога ширше в тому місці, де ви провалились і не намагатись одразу вибратись на лід в ту ж саму секунду. Треба опанувати себе. Далі, не опираючись грудьми на кригу, а методом перекочування спробувати вибратись із ополонки на міцніший лід, щоб вибратись із крижаної води. Якщо це вдалось, то потрібно не вставати на ноги, а поповзом повертатись до берега тим самим шляхом, яким ви йшли до того, як провалились. А тоді якомога швидше зняти мокрий одяг і зігрітись».

Якщо ви стали свідком випадку, де людина провалилась під кригу і потребує допомоги, насамперед треба зателефонувати за номером 101. Викликати рятувальників, чітко вказавши адресу місця події і, по можливості, зустріти їх.

Час порятунку у таких випадках швидко спливає, тож варто спробувати надати постраждалому допомогу:

= тверезо оцініть свої можливості. Витягнути людину з ополонки зможе не кожен;

= обов’язково сповістіть рятувальників за номером 101;

= повідомте людину про те, що наближаєтесь і спробуєте допомогти;

= НЕ наближайтесь до краю криги;

=  спробуйте подати постраждалому довгу палицю, мотузку, драбину, санчата, щось із верхнього одягу (шарф або куртку, тримаючи річ за рукав).

Все це можна використати як опору і підтримати людину на воді, доки не надійде служба порятунку. Пам’ятайте, що у крижаній воді одяг набрякає і стає важким, а людина швидко втрачає сили від переохолодження.

«Повторюю, відлік іде на секунди. Найкраща порада – не виходити на тонкий лід, а дітей від цього суворо застерегти. У період зимових канікул і святкових днів потрібно подвоїти пильність за дотриманням правил безпеки і слідкувати за вашими дітьми, щоб вони не втрапили у біду чи у халепу», – наголошує Володимир Нестеров.

Читайте також: На Волині білорусів чекають протитанкові рови, міни, колючий дріт і навіть «зуби дракона» (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel