Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
«Найнебезпечніше в Телеграмі те, що він російський». Невже цей месенджер контролює ФСБ?

Будьте обережні – путіністи можуть вас читати!

Фотоколаж із сайту obozrevatel.com.

«Найнебезпечніше в Телеграмі те, що він російський». Невже цей месенджер контролює ФСБ?

росіяни почали активніше створювати фейкові телеграм-канал нібито українських бригад і батальйонів

Шеф-редакторка порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважає, що Телеграм необхідно закрити або хоча б прибрати анонімність.

«Я вважаю, що вона (мережа Телеграм. – Ред.) небезпечна саме тому, що вона не контролюється і це російська мережа. Виключити, що її контролює фсб – ми не можемо. Вона стала головною мережею для отримання новин українців – це факт, від цього нікуди не дінемося. Я думаю, що до цього доклалася влада –перш за все тим, що вона сама почала розкручувати анонімні telegram-канали та дуже запізно туди заводила офіційну державну інформацію», – пояснила Лигачова в етері телеканалу «Еспресо».

На запитання, що робити в такій ситуації з мережею, голова ГО «Детектор медіа» відповіла: «Я думаю, що треба – все ж таки велика компанія і тут без держави не обійдеться – зняти хоча б анонімність телеграм-каналів, можливо, щоб державні органи не передавали, не зливали ту інформацію, яка дуже чутлива, перш за все анонімним телеканалам. І я б прийшла все ж таки до закриття і кажуть, що вже є якісь напрацювання з цього приводу».

Водночас вона підкреслила, що Телеграм став дуже популярним серед українців.

«Починати треба хоча б з того, щоб закликати українські телеграм-канали відмовлятися від анонімності, щоб вони ставали прозорими і щоб платили податки з реклами, яку розміщують. Вихід є, яким чином поставити телеграм, якщо його вже не закривати, що, можливо, дуже боляче вдарить по українцях з отримання ними інформації, але якимось чином все ж таки зробити Telegram принаймні більш безпечним для України. Хоча дуже небезпечно те, що він російський», – підсумувала Лигачова.

Раніше, у китайській соцмережі TikTok виявили фейкові акаунти, які поширювали дезінформацію про російсько-українську війну.

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що для нацбезпеки необхідно деанонімізувати діяльність телеграм-каналів, аби уникнути поширення проросійських наративів. Він нагадав, що росія першою почала використовувати й створювати телеграм-мережі для маніпулювання суспільною думкою, поширення дезінформації й діяльності в режимі фейк-ньюз. 

В українському сегменті соцмережі «ТікТок» поширюються проросійські фейки, які підвищують соціальну напругу, розбурхують протестні настрої, налаштовують аудиторію проти ЗСУ. Більшість таких акаунтів пропонує переходити за посиланням на анонімні телеграм-канали.

російські пабліки оприлюднили план просування пропагандистських наративів через мережу Telegram-каналів, замаскованих під українські.

росіяни почали активніше створювати фейкові телеграм-канал нібито українських бригад і батальйонів: їх використовують для поширення ворожих наративів та розвідки, інформує Центр протидії дезінформації.

Читайте також: Футболістка збірної України спробувала в’їхати до росії, але «попалилась»…. через телеграм-канал (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel