Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
У місті на Волині пенсіонери зібралися на «віче» щодо зростання тарифів на воду та водовідведення

Тарифи на воду в Нововолинську зросли з 1-го січня на 58%.

Фото: БУГ.

У місті на Волині пенсіонери зібралися на «віче» щодо зростання тарифів на воду та водовідведення

8-го січня у Нововолинську відбулась зустріч міського голови Бориса Карпуса, його заступників, начальника водоканалу Богдана Миговича з громадянами, які прийшли з’ясувати, чому підняли тариф на воду та вимагали скасувати рішення

Нагадаємо, тарифи на воду в Нововолинську зросли з 1-го січня на 58%. Причинами стало збільшення вдвічі вартості електроенергії, паливно-мастильних матеріалів та необхідність сплачувати кредит Світовому банку – 6 млн доларів, який брали на заміну водогону.

Про це повідомляє БУГ.

20% від нового тарифу це сума, яку закладають на повернення кредиту, орієнтовно – 13,7 грн за 1 м. куб. Також через ріст електроенергії тарифи на воду підіймають в інших містах України. Якщо з тарифу Нововолинська відняти кошти за сплату кредиту, то він буде нижчим, ніж в сусідніх містах.

Кредит брали до 2031 року. Тому ще 8 років потрібно виплачувати орієнтовно по 750 тисяч доларів, наразі в гривні це 30 млн в рік (за курсом $ та процентною ставкою на даний момент). Він дістався нововолинцям у спадок від ексмера Сапожнікова та попереднього керівника водоканалу Озімчука. 

Організували зустріч прихильники ексмера Сапожнікова – колишній депутат Віктор Тарасенко, який будучи обранцем громади сам на сесії підтримав рішення про отримання кредиту, «активіст» Віталік Грабовський та Василь Гура.

Директор водоканалу пояснював людям, що рішення про підняття тарифу вимушене, його й так відтягували. Але через зростання електроенергії та інших складових, у підприємства продовжувала збільшувалась заборгованість. Що могло б призвести до банкрутства водоканалу та взагалі відсутності води в домівках містян. Додав, що незахищені верстви населення можуть отримати субсидію, також для економії потрібно встановити лічильники обліку.

Також він розповів, що ведеться постійна робота з боржниками. Сума боргу станом на 1-ге грудня 2023 року у мешканців Нововолинська – 15 мільйонів гривень. Пів року тому це було понад 20 мільйонів. Боржників змушують сплачувати через суд. Також нещодавно Уряд дозволив від’єднувати злісних боржників від водопостачання. Але загалом 95% споживачів розраховуються за послуги, сказав Мигович.

Міський голова Борис Карпус зазначив, що міська рада надсилала звернення до міністерств з проханням допомогти вирішити питання кредиту.

«Надіслав десятки листів та звернень у: Кабінет Міністрів України, Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, в банки, народним депутатам. У Міністерстві фінансів відповіли: «В угоді прописано, що кредит закладається в тариф, значить підіймайте. Ми не можемо іноземним партнерам показувати, що ми не платоспроможні». Також, як нарікають люди, є питання щодо якості води, треба перевірити, як використали ці 6 млн доларів, які труби вкладали й хто виконував роботи», – сказав мер.

Детальніше у відео: 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: Прокурори наполягають на реєстрації права власності громади на дві захисні споруди у Луцьку

Реклама Google

 

Telegram Channel