Щоб вареники вдалися: поради господиням
Якщо й ваші рідні полюбляють цю традиційну національну страву, візьміть до уваги кілька кулінарних секретів, щоб вареники були ще смачнішими
• Зазвичай тісто для них замішують із пшеничного борошна, води, яєць і солі. При цьому воду слід брати не теплу, а холодну: вона довше тримає вологу, тісто не висихає і краї вареників добре зліплюються.
• Борошно має бути тонкого помелу і не дуже сухе, інакше зліплені вареники скоро висихають і легко розварюються. Краще робити тісто середньої густоти, бо туге важко розкачувати і ліпити з нього вареники.
• Якщо начинка пускає сік (овочева чи фруктова), то для того, аби вареники не розварювались, доцільно збільшити норму яєць.
• Варять їх у достатній кількості підсоленої води – щоб вони могли вільно кипіти, а готовими вважають, коли після 5–6 хвилин варіння спливуть на поверхню.
• Щоб вареники не злипалися, їх вибирають шумівкою у друшляк, дають стекти воді, а потім перекладають у сотейник чи каструлю, смачать і злегка струшують, щоб вони покрилися жиром.
• Ягідну начинку доцільно змішати з 1–2 ст. л. крохмалю, який запобігатиме витіканню соку.
Читайте також: «Вареники-хваленики, усі вас хвалять, та не всі варять...»: поради господиням.