Реклама.
Зелений чай Мао Фен: властивості, смак, правила заварювання
Українці традиційно віддають перевагу чорному чаю, тоді як в Китаї більше полюбляють зелені сорти. В чому переваги зеленого чаю, що таке Мао Фен, як його заварювати і багато чого іншого дізнаємось у консультантів чайного інтернет-магазину New Tea.
На щастя, епоха тотального дефіциту давно в минулому і сьогодні купити зелений чай можна в будь-якому продуктовому магазині. Прихильників традиційних чорних сортів можемо запевнити, що зелений чай заслуговує уваги, адже саме він в Китаї вважається «напоєм від 100 хвороб», має особливий смак і корисні властивості. Про популярність зеленого чаю в Піднебесній свідчать факти: його виробляють в 15 з 19 чайних регіонів Китаю. Якщо ніколи не куштували зелений чай, то варто це зробити, щоб відкрити для себе десятки нових відтінків смаків і ароматів звичного напою.
Чим відрізняється зелений чай
А чи знаєте ви, що зелений і чорний чай – це брати-близнюки? Саме так, адже виготовляються ці види чаїв з однієї сировини – листочків і бруньок, зібраних з чайних кущів. Особливі колір, смак і властивості зеленого чаю з’являються в результаті обробки листя, яке окислюють всього на 3-12%. На відміну від чорних сортів, в яких ступінь ферментації сягає 60-80%.
Як визначити якісний зелений чай
Коли вибираєте зелений листовий чай, слід звертати увагу на вигляд сухої заварки. Чай зазвичай продається розсипом: на вагу або фасований. Листя має бути зеленого кольору, від світлого до темно-смарагдового відтінків. Якісний продукт не містить нічого, крім цілих листочків і бруньок (тіпс), без пилу, ламаних гілочок.
Важливо знати, в яких умовах зберігається чай. Адже зелені сорти при кімнатній температурі швидко втрачають корисні властивості та смак. Тому до та після покупки суха заварка має зберігатися в морозильнику при температурі -180С.
Смак зеленого чаю, незалежно від сорту, ніжний та освіжаючий. В ароматі явно відчуваються квіти, польові трави, іноді фрукти, мед. Колір настою – від лимонно-жовтого до смарагдово-зеленого.
Чим корисний зелений чай
Завдяки мінімальній обробці чайне листя майже не втрачає первинного складу цінних речовин – це понад 300 елементів: амінокислоти, «ударна порція» вітаміну С, катехіни, мінеральні компоненти тощо. Завдяки вмісту теїну – чайного кофеїну зелений чай бадьорить, але діє м’якше і тонізуючий ефект триває довше, ніж від кави.
Користь зеленого чаю для організму:
-
дає змогу тілу розслабитися, а мозку – перезавантажитися;
-
підвищує працездатність;
-
сприяє концентрації уваги;
-
знижує рівень холестерину;
-
зміцнює судини;
-
виводить токсини;
-
покращує обмін речовин;
-
сприяє зменшенню зайвої ваги.
Мао Фен – ексклюзивний чай з гори Хуаншань
Серед найвідоміших зелених сортів у Китаї гідне місце посідає Мао Фенг. Знайти його в Україні можна лише в спеціалізованих магазинах, адже це – ексклюзивний китайський сорт, що виготовляється в провінції Аньхой. Тому, якщо ви натрапили на цей чай, радимо використати рідкісний шанс і обов’язково його скуштувати.
Повна назва цього чаю – Хуаншань Маофен, що в перекладі з китайської означає «Ворсисті піки з Жовтої гори». Ворсисті піки – це скручені й висушені у продовгуватій формі чайні тіпси, вкриті ворсом – особливість, яка відрізняє цей чай від інших зелених сортів. Хуаншань – назва гори, на схилах якої вирощують чайні кущи для виробництва Мао Фену.
До речі, Мао Фен – це не тільки назва сорту, а й технології його виготовлення, згідно якій з гілки чайного куща зривають лише бруньки і два верхніх листочки. Листя має бути однакового розміру і округлої форми, інше не підходить. Збирають врожай лише кілька днів на рік, тому «Ворсисті піки» є відбірним чаєм і не виготовляється для мас-маркету.
Чим захоплює Мао Фен
Мао Фен – чай, що відрізняється особливими відтінками смаку й аромату, і водночас це класичний зелений сорт. Висушені листочки мають ніжно-зелений колір, тіпси – золотавий. Якщо понюхати чай перед заварюванням, то відчуєте класичний квітково-луговий аромат і незвичні для чаю ноти орхідеї та какао.
В настою чаруючий смарагдовий колір, тому рекомендуємо наливати Мао Фен в прозорі скляні чашки, щоб отримати додаткове естетичне задоволення. При заварюванні чайне листя піднімається на поверхню, а потім повільно осідає на дно. Чайний танок – це ще одна «фішка» Мао Фен. Смак приємний, солодкуватий з фруктовими дескрипторами. Аромат розкривається квітковими нотами, серед яких вишукано домінує орхідея.
Нюанси заварювання зеленого чаю
Як й інші зелені чаї, Мао Фен треба приготувати, дотримуючись правил, щоб напій максимально повно розкрив свій смак і аромат, і не втратив корисних властивостей. Для цього заварку заливають не окропом, а водою, підігрітою до 800С. Першу воду зливають, наповнюють заварник знову і чекають 10-15 секунд. Важливо не перетримати, інакше настій набуде гіркоти, а це «моветон» для зеленого чаю. Листовий зелений чай можна заварювати до 8 разів, щоразу відкриваючи для себе нові смакові відтінки. Скуштуйте Мао Фен – це гідний сорт, з якого можна відкривати захопливий світ зелених чаїв.
