Золотиста крупа, що здобуває все більшу популярність
Багато хто залишає поза увагою булгур на полицях магазинів, бо не знає, що з ним робити. Насправді страви з нього смачні й різноманітні – у східній, середземноморській, індійській, кавказькій, китайській кухнях вони є доволі звичними.Отримують цю крупу із твердих сортів пшениці, яку піддають термічній обробці, потому сушать на сонці, видаляють висівки, а зерно перемелюють до потрібної фракції
Турецький суп
Без такого наїдку в цій азійській країні не обходиться жодне весілля, саме тому його називають «супом нареченої»
Інгредієнти: 120 г булгуру, 1,5 л води, 100 г сочевиці червоної, 1 ч. л. куркуми, 1 цибулина, 1 ст. л. олії, 2 помідори, сіль до смаку, пучок петрушки.
Приготування. У каструлю влити воду, всипати промиту сочевицю і закип’ятити, тоді додати булгур, знову довести до кипіння і варити майже до готовності, зменшивши вогонь. Цибулю дрібно нарізати, спасерувати 2–3 хвилини на олії і покласти в суп. Томати ошпарити, зняти шкірку, покраяти маленькими кубиками й додати в каструлю, проварити 3 хвилини, посолити і всипати куркуму. Закрити кришку і варити суп до м’якості булгуру та сочевиці. Готову страву посипати зеленню.
Каша з помідорами, морквою і цибулею
Соковита, ситна й ароматна, вона урізноманітнить повсякденне меню
Інгредієнти: 200 г булгуру, 1 цибулина, 1 морквина, 2–3 помідори, 2–3 зубчики часнику, 0,5 ч. л. меленої паприки, 0,5 ч. л. сушеного чебрецю, по щіпці червоного і чорного меленого перцю, кілька гілочок петрушки, 2–3 ст. л. олії, сіль до смаку.
Приготування. Булгур ретельно промити, залити 300 мл окропу і залишити на 30 хвилин, щоб крупа набухла. Помідори ошпарити на 3–5 хвилин, потім занурити в холодну воду і зняти шкірку. Цибулю почистити, промити й нарізати дрібними кубиками. Моркву потерти на крупній тертці. У глибокій сковороді на олії обсмажити цибулю протягом 3 хвилин, додати моркву і готувати ще 3 хвилини. Заправити пропущеним через прес часником і дрібно покраяними помідорами, перемішати і тушкувати 2–3 хвилини. Перекласти в сковороду розпарений булгур, додати спеції і сіль. Усе добре перемішати й тушкувати під кришкою 10 хвилин. Петрушку промити, обсушити паперовим рушником, дрібно посікти, всипати у сковорідку, перемішати і вимкнути вогонь.
Булгур із квасолею та овочами
Консервовану квасолю можна замінити відвареною, однак її потрібно попередньо замочити, тож на приготування страви знадобиться більше часу
Інгредієнти: 1 банка консервованої червоної квасолі (400 г), 200 г булгуру, 1 болгарський перець, 1 перець чилі, 1 кабачок, 1 невелика морквина, 4 зубчики часнику, 2 ст. л. оливкової олії, 1,5 скл. кип'яченої води, сіль, паприка – до смаку.
Приготування. На пательні розігрійте оливкову олію. Наріжте часник та обсмажте, щоб олія увібрала його аромат. Часник виберіть зі сковороди, натомість викладіть порізану соломкою моркву, обсмажте на сильному вогні протягом 2 хвилин, додайте покраяний соломкою перець і півкільцями кабачок. Готуйте 3–4 хвилини, тоді всипте до овочів булгур та обсмажте хвилину-дві. Влийте в пательню гарячу воду, посоліть, додайте паприку, перемішайте, накрийте кришкою і тушкуйте на середньому вогні чверть години. Коли булгур приготується, додайте квасолю з банки разом із соусом, добре вимішайте і протушкуйте ще 5 хвилин.
Котлети з булгуру
Ситні й ароматні, вони є ідеальною стравою для посту і сподобаються вам анітрохи не менше, ніж м'ясні
Інгредієнти: 1 скл. крупного булгуру, 3 скл. води, 250 г моркви, 1 великий червоний солодкий перець, 130 г капусти кольрабі, 2 червоні цибулини, 1 зубчик часнику, чорний і каєнський перець, сіль до смаку, оливкова олія (для смаження), кукурудзяне борошно (для панірування).
Приготування. Промийте булгур, залийте його 3 склянками води і доведіть до кипіння. Посоліть, варіть на середньому вогні до випаровування рідини. Окремо відваріть моркву, почистіть і поріжте. Перець розріжте навпіл і запечіть у духовці, потому перекладіть на 10 хвилин у пакет, після чого зніміть з нього шкірку. Цибулю покрайте соломкою та обсмажте в 2 столових ложках олії. Очистіть і наріжте кольрабі. Двічі пропустіть через м'ясорубку булгур, кольрабі, моркву, перець, обсмажену цибулю і часник. Перемішайте і додайте спеції за смаком. Сформуйте з отриманої маси котлетки, запаніруйте їх у кукурудзяному борошні та обсмажте з обох боків на оливковій олії до золотистої скоринки.
Читайте також: «17 лютого: яке сьогодні свято й що не можна робити».