Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
В однієї з найкращих українських журналісток вкрали відеоканал (Відео)

«Боронь Боже відривати на своєму компʼютері будь-що підозріле, будь-яке посилання, нічого не звантажувати!».

Фотоколаж із сайту wz.lviv.ua.

В однієї з найкращих українських журналісток вкрали відеоканал (Відео)

«При спробі зайти на поштову скриньку, побачила повідомлення, що «пароль було зміненого менше, ніж годину тому». Я звʼязалася з помічницею, яка веде канал. Вона також не змогла зайти в акаунт. Ми не розуміли, що відбувається… Але вже мали недобрі підозри. Бо доступу до каналу втратили...»

Автор каналу «Балючі теми» та головна редакторка «Високого Замку» Наталія Балюк (на фото) поділилась як їй та команді вдалось відновити доступ до ютюб-каналу, який напередодні вкрали.

«Це був понеділок. Мабуть, один з найстресовіших моїх понеділків! – зазначає на сайті wz.lviv.ua Наталія Балюк (до речі, лауреатка публіцистичної премії імені Полікарпа Шафети від газети «Волинь» у 2021 році ). – Десь пів на першу дня я вийшла зі своєї редакції і пішла у кавʼярню, що неподалік, випити кави.

Сіла за столик, взяла каву і продовжила працювати. У своєму телефоні в нотатках редагувала матеріали журналістів.

В якийсь момент на екрані телефону блимнуло повідомлення, що в акаунт каналу намагаються зайти. Не дуже надала цьому значення, бо так буває, коли хтось з команди заходить в акаунт. Буває рідко, але трапляється. Зазвичай я телефоном уточнюю, хто заходив, і підтверджую на запит від безпеки Ютюбу, що це я, тобто, що все гаразд. Як би звичайний робочий момент. Тож, я вийшла з нотаток, щоб зробити цю процедуру. Але на диво це повідомлення зникло, я його не могла знайти. І ніякого іншого, аби я підтвердила вхід, не надійшло.

Це мене здивувало, і тоді вирішила зайти на сам канал. Але він щез у моєму телефоні. При спробі зайти на поштову скриньку, побачила повідомлення, що «пароль було зміненого менше, ніж годину тому». Я звʼязалася з помічницею, яка веде канал. Вона також не змогла зайти в акаунт. Ми не розуміли, що відбувається… Але вже мали недобрі підозри. Бо доступу до каналу втратили.

Стало зрозуміло, що канал у нас вкрали.

Тим часом на Ютюбі ми побачили наш канал… з іншою назвою. На ньому вже велась якась трансляція англійською мовою. Йшлося про криптовалюту…

Ми були шоковані ще й тому, що на каналі була двофакторна автентифікація. Тобто подвійний захист. Зламали і його. Крім того, змінили номер телефону, куди мали надходити смс від гугл-захисту і резервну електронну скриньку. Тобто на мій телефон чи альтернативну пошту більше нічого не надходило. Злодії все замкнули на собі.

Отже, кіберзлодії зламали мій гугл акаунт і під моїм логіном і паролем зайшли на ютюб, забрали канал і почали хазяйнувати. Якщо спростити ситуацію, то зловмисники змогли вкрасти у вас ключі від хати, зайти, закритися з середини і робити у цій хаті, що їм заманеться.

Мене потім часто запитували, як таке можливо? Ну, а чому таке не може трапитися? Якщо є злодії, які крадуть у реальному житті, то чому не можуть бути шахраї у віртуальному світі? Як мені згодом сказали деякі спеціалісти у цій сфері, такі речі трапляються чи не щодня!

Головне питання, чому вони трапляються? І чому це трапилось з нами? На жаль, все банально просто.

На компʼютері, з якого входили в акаунт каналу, випадково відкрили якесь «ліве» посилання чи якийсь файл, де був вірус. Цей вірус і вкрав наш логін і пароль… Іншими словами, запустили злодія у хату. Тому боронь Боже відривати на своєму компʼютері будь-що підозріле, будь-яке посилання, нічого не звантажувати! Як кажуть малим дітям, не беріть до рук того, чого не знаєш!

Увесь понеділок ми з спеціалістами із кібербезпеки намагались повернути канал за гарячими слідами. Але марно.

Тоді ми пішли іншим шляхом – довгим і марудним. Повертати канал через техпідтримку Гугл і Ютюб!

Перше, що треба було зробити, це заблокувати вкрадений канал, аби мої підписники не дивились контент кіберзловмисників. Бо саме на це було розраховано! Я на своїй сторінці у ФБ написала пост, де розповіла про крадіжку «Балючих тем» і попросила друзів скаржитись на канал. Я безмежно вдячна усім, хто це зробив. Очевидно, скарг було так багато, що ютюб буквально за кілька годин заблокував канал. І це була наша перша велика перемога.
А паралельно ми почали вести виснажливу переписку з Гуглом і Ютюбом. Нам співчували, обіцяли допомогти, задавали безліч запитань і… нічого з того.

Але ми невтомно продовжували писати в службу підтримки, скаржитись, просити допомоги. Так тривало майже тиждень, і в один момент крига скресла. Ми заповнили довжелезну форму, де мусили відповісти на безліч запитань. Зокрема, детально описували контент нашого каналу, а також з яких міст, країн та навіть пристроїв найчастіше заходили на канал.

І нам повірили. Працівники підтримки перевірили канал і пересвідчились, що його було взламано. Після чого на резервну пошту, нашу, а не аферистів, техпідтримка надіслала посилання доступ до каналу!

Висновок: ніколи не здаватися, не впадати у відчай. У нас було кілька моментів, що здавалось ми вперлися у глуху стіну. Ми отримували відмови, але ми продовжували писати і стіну пробили!

А канал «Балючі теми» оговтався і продовжує працювати!

За день до крадіжки ми записали фантастичне інтервʼю!

Тому закликаємо вас нас підтримати, якщо ще не підписалися — підпишіться, натисніть на дзвіночок, який буде вас попереджати про нове відео.

Ну, а щоб ютюб бачив, що канал після пережитого, живий і активний, лайкнути будь-яке з попередніх відео чи напишіть коментар».

Читайте також: Волинські «Оскари» отримали редакторка зі Львова і Матір Тереза з Луцька (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel