Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Реабілітолог з Луцька розповів як «ставить на ноги» українських захисників

«Я черпаю натхнення – це сім’я, це діти, природа, просто тиша і спокій».

Фото: suspilne.media.

Реабілітолог з Луцька розповів як «ставить на ноги» українських захисників

Андрій Бухвал чотири роки працює фізичним терапевтом у Медичному центрі реабілітації учасників бойових дій Луцької громади

Чоловік займається реабілітацією цивільних та військовослужбовців.

Про це пише Суспільне.

Зі слів Андрія Бухвала, з 24 лютого 2022-го року у центрі реабілітації в рази збільшилася кількість пацієнтів. Це були перші поранені військовослужбовці, переселенці та родичі загиблих.

Найбільше фізичному терапевту запам'яталася одна з перших пацієнток — матір загиблого бійця. Каже: це був дуже непростий досвід.

«В неї загинув син. З нею спілкуєшся і думаєш: що ти можеш зробити фізично? Людині інколи хочеться просто поплакати, побути наодинці, поділитися своїм горем. Матір вийшла звідси не заспокоєною, але вона отримала підтримку», — пригадує Андрій Бухвал.

Нині у фізичного терапевта 14-15 пацієнтів щодня. Каже: його завдання оцінити їх фізичні можливості, розробити програму втручань і йти до поставленої цілі. Він не пригадує випадків, коли бійці після тяжких поранень опускали руки й не хотіли працювати над собою. Головне: правильно їх мотивувати.

«Зазвичай хлопці мотивовані і хочуть повернутися в стрій. В мене один пацієнт був, який поставив собі ціль — зіграти футбол із сином, маючи поранення в голову. І ми цієї цілі спільно, через кілька етапів реабілітації добилися», — розповів фізичний терапевт.

До тих, хто потрапляє до центру реабілітації у пригніченому емоційному стані особливий підхід, розповідає Андрій Бухвал. Теми, на які спілкуються, обирають обережно.

«Окремо в залі позайматися. Ні в якому разі не зачіпати теми про війну. І звичайно не нав’язуватися. Ми пропонуємо виконати якусь вправу або завдання, або даємо якусь альтернативу», — говорить реабілітолог.

Андрій — один із пацієнтів реабілітолога. Військовослужбовець отримав мінно-вибухове поранення у спину та голову. Він пересувається на кріслі колісному. Його завдання зараз: укріпити м'язовий корсет усього тіла та навчитися себе самостійно обслуговувати в побуті.

«Ми починали займатися спочатку з 5-10 хвилин, а зараз заняття у вертикалізаторі майже до години часу доходять. Мета вертикалізатора – це те, щоб тіло утримувало вертикальне положення. Бо тривале сидіння і лежання негативно впливає на серцево-судинну систему», — каже реабілітолог.

Зі слів Андрія Бухвала, реабілітологи часто переймають на себе емоційний стан пацієнтів, бо проводять з ними багато часу. Тому, щоб залишатися в позитивному настрої, важливо вміти позбуватися негативних думок.

«В цьому мурашнику емоцій негативу набираєшся. В кожного свій спосіб його відкинути. Просто побути в тиші. Хтось слухає рок-музику, хтось йде на прогулянку, хтось на природу. Я черпаю натхнення – це сім’я, це діти, природа, просто тиша і спокій», — розповів фізичний терапевт.

Самі ж військові, як передають свій біль, так і мотивують персонал, який щодня з ними працює, говорить Андрій Бухвал. Своїм прикладом показують як треба любити життя і не здаватися.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel