Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Адвокат Ілля Новіков оприлюднив документи: у росії Порошенка вважають екстремістом через багатомільярдну допомогу ЗСУ

Петро Порошенко.

Фото Європейська солідарність.

Адвокат Ілля Новіков оприлюднив документи: у росії Порошенка вважають екстремістом через багатомільярдну допомогу ЗСУ

Адвокат п’ятого Президента Ілля Новіков оприлюднив скрін-шоти рішення російського суду, з яких стає зрозуміло, що держава-агресор вважає Порошенка екстремістом через його підтримку ЗСУ

«ТАСС повідомляє, що російський суд за позовом заступника російського генпрокурора в закритому провадженні конфіскував фабрику «Рошен» у Липецьку через екстремізм Порошенка (sic!). Підставою позову держави-агресора-позивача було те, що Порошенко екстреміст, бо говорив, що Росія вторглася до України і вбиває тут людей. І тому що передав 3 мільярди на підтримку ЗСУ (насправді 4 с половиною, вони там трохи відстали від нашого графіку)», – пише Новіков, пише Прямий.

«Зі смішного можна зауважити, що десь там в їхній прокуратурі сидить людина, яка отримує зарплату за те, що читає телеграм-канали Петра Порошенка і «Європейської Солідарності», складає «протоколи моніторингу» і пише доповідні записки, з яких складаються 4 томи судової справи. Добре і те, що її зарплату витрачають таким чином, а не на війну, а якщо нам вдасться використати роботу цієї людини для обґрунтування стягнення з Росії коштів, які відправляться на підтримку армії, – це буде подвійна іронія» – зазначає Ілля Новіков.

«Ми стежили за цим процесом, але з очевидних причин не брали в ньому участі. Тепер, коли рішення є, вже можна прокоментувати що там було насправді. Ще минулого року юристи Порошенка направили повідомлення про початок процедури міжнародного арбітражу та стягнення з Росії компенсації за знищене підприємство. Очевидно, за повну його вартість станом на 2014 рік, а не за ціну того, у що воно перетворилося до 2023. Попри чорний піар, що фабрика начебто працювала під час війни (а дехто вірить, що вона й досі працює), насправді з 2014 року вона перебувала в режимі ліквідації: розпродавались залишки зі складів, потім обладнання потрохи вивозилося, а що не можна було вивезти – різалося на металобрухт», – нагадав Новіков.

«В нас була певна проблема як довести міжнародним арбітрам, що все це було результатом тиску з боку російських держорганів. На жаль, конвенція про захист інвестицій трактує Росію як би це була цілком нормальна нефашистська країна, і навіть очевидні речи треба доводити документами, а це не завжди просто. Російський суд допоміг нам в цьому питанні. По-перше, до справи долучили покази колишніх працівників фабрики, де якраз описується як її повільно нищили, і ці покази походять від російської сторони, вони самі їх принесли до суду, ми на них не могли впливати. Одночасно це відповідь на питання тих, хто вірить в легенду про бізнес Порошенка з Росією під час війни. Бізнесу вже не було, був грамотний відхід без здачі ворогу того, що можна було не віддавати» – пише адвокат.

«Але якщо перед тим в нас була складна ситуація «як довести міжнародному суду, що фабрику знищено, коли на папері вона існує – відкривай і працюй» – то тепер це питання повністю зняте, з точки зору міжнародного права Росія здійснила 100% конфіскацію бізнесу через політичні міркування, і це вже не наші слова, а їхня власна офіційна позиція. По-трете, Росія, задовільнивши свій позов, отримала на баланс свого держбюджету юрособу, з якої реально нема чого взяти, крім того що їхня податкова вже давно сама списала з заблокованих рахунків. Тобто для Росії ця конфіскація вигоди не принесе, а на наш позов до арбітражу не вплине», – констатує адвокат.

 

 

 

 

 

 

 

Реклама Google

Telegram Channel