Додайте в раціон трохи шпинату
Хоч про цінність цієї рослини заговорили тоді, коли один із дослідників помилково приписав їй великий вміст заліза (він удесятеро перевищив реальну величину – пізніше неточність виявили), шпинат по праву вважається корисним продуктом, який має позитивну дію на організм. Вітамін А робить зелений шпинат важливим для дитячого харчування. Йод, що міститься у зелених листочках, живить мозок та покращує роботу щитоподібної залози. При стресах та напруженій роботі теж не забувайте про салат зі шпинатом – він заспокоює нерви, допомагає справлятися з депресією, виводить з організму токсини, поліпшує травлення. І найважливіше – те, що всі свої корисні властивості він зберігає у будь-якому вигляді: свіжому, замороженому і навіть після короткочасної термічної обробки
Зелені млинці
Це не просто окраса столу, а й доволі корисна страва. Особливо сподобаються такі кольорові млинці малечі, адже вони наче казкові...
Інгредієнти: 500 мл молока, 3 яйця, 100 шпинату (свіжого чи мороженого), 300 г пшеничного борошна, 3 ст. л. олії, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі (можна також додати за бажанням трохи меленого чорного перцю).
Приготування. Шпинат, вливши до нього трохи молока, подрібнити за допомогою блендера до однорідної консистенції. Ретельно збити яйця і змішати з рештою молока, сіллю та цукром. Потроху досипаючи борошно (щоб не було грудочок), приготувати тісто. Додати до нього шпинатно-молочну суміш, влити олію, знову все ретельно розмішати і залишити тісто постояти 10–15 хвилин. Тим часом розігріти сковорідку, потім зменшити вогонь до середнього, змастити дно пательні шматком сала на виделці або ж олією за допомогою кулінарного пензлика і, наливаючи ополоником тісто, посмажити млинці по хвилині-дві з кожного боку. Уже готові можна перемастити розтопленим вершковим маслом або ж подавати з будь-якою начинкою: м’ясом, грибами, слабосоленим лососем із вершковим сиром тощо.
Салат зі шпинату з беконом і яйцем
Хоч простий у приготуванні, але дуже смачний
Інгредієнти: 150 г бекону, 4 перепелиних яйця, 1 солодка цибулина, 1 пучок шпинату, половинка лимона, щіпка цукру, сіль та чорний мелений перець – до смаку.
Приготування. Бекон покраяти тонкими слайсами й обсмажити, щоб він став хрустким. Відварити перепелині яйця, остудити і порізати на четвертинки. Цибулю покраяти кільцями, посипати цукром і скропити лимонним соком. Листя шпинату крупно порвати руками. Змішати бекон, цибулю, шпинат, посолити й поперчити. Зверху викласти яйця, скропити лимонним соком і подавати на стіл.
Курячі рулетики зі шпинатом
Страва не лише смачна, а й надзвичайно корисна
Інгредієнти: 2 курячі філе, 1 цибулина, 2 зубки часнику, 100 г шпинату, 100 г сулугуні, 200 мл сметани, 1 ст. ложка оливкової олії, сіль та чорний мелений перець – до смаку.
Приготування. Шпинат і цибулю дрібно порізати. Часник пропустити через прес. Покришити сир. Обсмажити цибулю на середньому вогні до м'якості, всипати шпинат, перемішати і готувати ще 3 хвилини. Наприкінці додати часник, вимішати і зняти з вогню. Куряче філе розрізати уздовж і відбити пластами завтовшки близько 0,7 см. Посолити, поперчити, змастити м’ясо приготовленою начинкою, посипати сиром, щільно згорнути рулетиками і скріпити дерев'яними шпажками або зубочистками. Викласти рулетики на змащене оливковою олією деко, зверху помазати сметаною. Запікати в розігрітій до 180°С духовці 30–40 хвилин до золотистої скоринки.
Конвертики із сиром та шпинатом
Така випічка може бути чудовим варіантом дієтичного сніданку
Інгредієнти: 1 упаковка лаваша, 200 г кисломолочного сиру, 100–120 г твердого сиру, 200 г шпинату, пучок кропу, 1 жовток.
Приготування. Шпинат і кріп помити, дрібно посікти. Натерти твердий сир і змішати із зеленню та сиром. Лаваш нарізати на прямокутники, викласти начинку і згорнути конвертиками. Змастити жовтком і обсмажити на невеликій кількості оливкової олії або запекти в духовці.
Спанакотіропіта
Це традиційний грецький пиріг зі шпинатом і фетою. Як варіант можна доповнити його курятиною – також дуже смачно
Інгредієнти: 250 г листкового тіста, 200 г сиру фета, 200 г замороженого шпинату, 4 столові ложки оливкової олії, 2 яйця, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, петрушка, кріп, зелена цибуля.
Приготування. Розморозьте, просушіть і наріжте шпинат. Обсмажте цибулю на оливковій олії (2 ст. л.) до золотистого кольору. В окремій ємності збийте яйця і змішайте їх із фетою, додайте обсмажену цибулю, оливкову олію (2 ст. л.), дрібно посічену зелень і часник. Тонко розкачайте попередньо розморожене тісто, викладіть у форму для запікання, розподіліть по ньому начинку і накрийте ще одним пластом, ретельно защипніть краї. Можна також приготувати спанакотіропіту порційно, розрізавши тісто на квадратики і виклавши на кожен із них по 2 столові ложки начинки, згорнути пиріжки трикутниками й викласти їх на деко, застелене пергаментним папером. Випікати в духовці, прогрітій до 180°С, порційні пиріжки 20 хвилин, великий – 25–30.