Вас здивує історія успіху... шпинату (Відео)
Цей овоч став популярним завдяки... мультперсонажу
Шпинат дуже полюбляють за кордоном, французи навіть називають його «царем зелені». У нас же цей листовий овоч поки що не має особливого попиту. А дарма...
У 1929 році в американському коміксі Thimble Theatre вперше з’явився персонаж – моряк Попай, кілька років потому він став ще й мультиплікаційним героєм. За сюжетом свою суперсилу моряк отримував від шпинату. Уявіть собі: цей, здавалось би, незначний епізод у світі мультиплікації привів до того, що кількість споживання шпинату в США зросла тоді на 30 відсотків! Цей факт зберіг галузь виробництва шпинату від знищення, тож у 1937 році у штаті Техас, де найбільше вирощували цю рослину, навіть встановили статую на згадку про моряка Попайя та його автора – за їхній внесок у харчові звички американців.
Кажуть, шпинат тоді обрали через вміст у ньому вітаміну А, бо саме в ті часи вчені почали досліджувати корисні властивості рослини, розбираючи її чи не на молекули, – і за результатами цієї роботи темно-зелене соковите листя шпинату увійшло в десятку найкорисніших продуктів.
За що так цінують цей листовий овоч?
- Листя шпинату – джерело водо- і жиророзчинних вітамінів: С – підвищує імунітет, стимулює роботу мозку, А – відновлює зір, сповільнює старіння організму, Е – прискорює регенерацію клітин, повертає шкірі пружність, К – зміцнює кістки, група В – відновлює м'язи (за що цінується спортсменами), покращує роботу серця, контролює нормальну роботу репродуктивної функції.
- Калій зменшує набряки і сприяє боротьбі з целюлітом.
- Шпинат містить багато йоду, що важливо для нашого регіону, адже запобігає захворюванням щитоподібної залози. Властиво шпинатові й уповільнюввати ріст пухлин, його рекомендують їсти при променевій хворобі. У листі цієї рослини також багато заліза, калію, марганцю.
- Вміст великої кількості клітковини сприяє роботі кишківника: очищає його і нормалізує перистальтику.
- Уповільнює процеси старіння нервової системи. Покращує розумову праце-
здатність, сприяє спокійному і міцному сну. Корисний у період реабілітації, знижує рівень цукру в крові.
- Мідь, що входить до складу шпинату, захищає шкіру від впливу ультрафіолету, що актуально для людей, які багато часу проводять на свіжому повітрі.
- Лютеїн, що також міститься в його листі, забезпечує профілактику очних захворювань.
- У любителів шпинату здорові і міцні зуби, нігті, пишне волосся, здорова підтягнута шкіра з мінімальною кількістю зморшок.
- Шпинат – низькокалорійний продукт, тому підходить людям із зайвою вагою, а також тим, хто стежить за своєю фігурою. У 100 грамах свіжого або вареного шпинату – всього 23 ккал.
- Радять їсти цей продукт вагітним, маленьким дітям, адже він прекрасно засвоюється, позбавлений смаку і містить багато корисних для організму речовин.
Як правильно вживати шпинат
«Це звичайна листова зелень. Велика кількість хлорофілу в складі рослини, яка й відповідає за її інтенсивний зелений колір, а також високий вміст заліза, каротиноїдів, аскорбінової кислоти, магнію та інших речовин, без сумніву, у певній кількості роблять шпинат корисним для вживання, – вважає дієтологиня Світлана Фус. – Додавайте його помірно до салатів разом з іншою зеленню в сирому вигляді або ж термічно обробляйте. Але не інтенсивно. Пам’ятайте, що термічно оброблені продукти все ж втрачають певну частину біологічно активних речовин у своєму складі».
Завдяки незначному епізоду у світі мультиплікації кількість споживання шпинату у США зросла на 30 відсотків!
Однак варто нагадати, що хоча шпинат – комора антиоксидантів та поживних речовин, його потрібно вживати з достатньою кількістю білків і жирів. І точно недоцільно використовувати як заміну основному прийому їжі. Тож перш за все дотримуйтесь у харчуванні здорового балансу.
«Нас запевняють, що у шпинаті велика кількість заліза, але уявіть, скільки його треба з’їсти, щоб наповнити організм цим мікроелементом. Тим більше, що з рослинною їжею залізо в організмі людини засвоюється гірше, ніж з продуктами тваринного походження. Шпинат – рослина, вживання якої має і протипоказання. Деякі його кислоти, зокрема щавлева, не показана людям у яких є подагра або сечокам’яна хвороба», – застерігає лікар-дієтолог.
З огляду на те, що нейтральний смак шпинату додає яскравого кольору будь-якому набору продуктів, цей популярний продукт легко додавати до різних страв: супів, салатів, соусів, пирогів. Популярні також сік та коктейлі з листя шпинату. Останні – чудовий варіант для шпинатної дієти.
У кулінарії шпинат використовують свіжим або замороженим. Його варять, тушкують, запікають. Подають окремо як гарнір до м'яса або додають у салати, крем-супи, роблять запіканки, смузі, начинку для пирогів. Він відмінно поєднується з усіма продуктами. А ще це чудовий харчовий барвник для кремів, млинців, коржів.
До речі, шпинат зберігається не більше 2 днів і швидко втрачає свої властивості.
Читайте також: Переселенці з Донеччини разом із журналістами «Волині» ліпили вареники на фронт і співали «Волинь моя...» (Фото, відео).