Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Луцьк – столиця Волині. ТОП 8 причин поїхати в Луцьк

Реклама.

Фото: lutsk-day.com.

Луцьк – столиця Волині. ТОП 8 причин поїхати в Луцьк

Луцьк як столиця Волинської області. Що цікавого є в Луцьку? Куди піти та які цікаві місця відвідати туристу. ТОП локацій: замки, парки, музеї, підземелля, кафе

Луцьк – одне з найгарніших міст в Україні. Воно розташоване на північному заході держави. Це невелике та дуже зелене місто, яке лежить на перетині зони Полісся та Лісостепу. Тому тут багато дерев, трав, річок, є болота, ліси, які надають місту та околицям неповторної атмосферності.

Про Луцьк знають не всі. Довгий час він лишався в тіні і видавався людям провінційним містечком без чогось цікавого та особливого. Але Луцьк – це столиця Волині, її душа та серце. Це найголовніше місто Волинської області, яке має давню історію, цікавих людей, незвичну культуру. Можна виділити кілька найголовніших причин, через які варто кожному відвідати Луцьк.

Замок Любарта

Луцьк входить до міст України, які можуть похвалитися власним, добре збереженим, замком. Замок Любарта – це давнє фортифікаційне укріплення, яке починалося як дерев’яний дитинець. У 14 столітті замок почали розбудовувати і укріплювати. Активне будівництво продовжилося і в 15 столітті. А вже у 1429 році саме в межах Луцького замку відбувся з’їзд європейських монархів. У 1431 році замок з честю витримав Луцьку війну і облогу. У 14-16 століттях замок продовжував розбудовуватись, вдосконалюватись, ставав все міцнішим та сильнішим.

У 1840 році була припинена діяльність Луцького замку як важливого центру. Він став звичайною частиною міста. У 1845 році сталася велика пожежа і мури замку «розтягували» люди як будівельний матеріал. У 60-х роках 19 століття замок почали розбирати, хоча це було дуже непросто. В кінці 19-го століття виділялися гроші на реконструкцію замку, але стан його був дуже поганий. А з Першою світовою війною відновлення замку взагалі припинилося. З 1921 року відбувалися відновлювальні роботи у замку, які переривалися лише на час Другої світової війни. Основна реконструкція величної споруди відбулася у 60-70-ті роки минулого століття.

Спокій

Незважаючи на війну, проблеми в країні і світі, Луцьк завжди лишався, ніби осторонь неприємностей та турбот. Тут якось по-особливому тече час, всі негаразди здаються далекими та чужими. При цьому, місто завжди активно відгукується на всі події в країні і відчуває війну як і всі інші населені пункти. Але аромат кави, тиша, квіти і зелень дарують особливі відчуття.

До того ж, у Луцьку порівняно небагато автомобілів, тут рідко бувають «корки» на дорогах, немає шуму та галасу. Навіть центральні вулиці сповнені спокою та комфорту. Можна відпочити на лавочках у парках чи скверах, випити кави у затишних кав’ярнях, відчуваючи при цьому душевну рівновагу.

Транзитне місто

Луцьк – місто, через яке проходять міжнародні шляхи. Потяги рідко заїжджають у місто, а от автобуси і машини нерідко обирають Луцьк як транзитне місто, де можна перепочити, прогулятися, здійснити пересадку. До того, місто лежить практично в прикордонній зоні і являється останнім великим містом перед митними переходами Волині. Тому тут часто зупиняються ті, хто їде у Європу.

Лесине місто

Якщо ви не знаєте, куди піти у Луцьку - то обов’язково прогуляйтеся Лесиними місцями. Адже відома українська письменниця Леся Українка деякий час проживала у місті, писала тут перші вірші та завжди його любила. Обов’язково відвідайте будинок Косачів, який розташований на вулиці Драгоманова у Старому місті.

Тут Леся з батьками проживала кілька років. А біля замку є пам’ятна таблиця, на якій вказано, що саме на цьому місці ріс Лесин ясен, який нещодавно «помер» через природні причини. Саме під цим ясеном маленька Леся писала перші вірші. Крім того, обов’язково відвідайте аптеку-музей, яка розташувалася у Старому місті недалеко від Покровської церкви. Кажуть, що саме тут виготовляли ліки для родини Косачів.

Підземелля

В Луцьку є чимало підземель. Наприклад, вони знаходяться у Старому місті під замком Любарта, костелом святого Петра і Павла. Якщо ж ви не дуже любите гуляти підземними містами, то можна відвідати абсолютно пристосоване підземелля у кав’ярні «Золотий дукат». Тут можна скуштувати і тістечка за старовинними рецептами, адже колись у цьому місті працювала знаменита кондитерія Розалліні.

Будинок з химерами

Одним з найцікавіших будинків Луцька є будинок Голованя або дім з химерами. Це будинок, який прикрашений безліччю неймовірних фігур, виготовлених скульптором Миколою Голованем. На будинку розмістилося приблизно 500 скульптур у різних стилях. Біля будинку є італійський дворик і кузня, за кілька метрів протікає річка Стир, на березі якої стоїть статуя діви Марії, вирізьблена Миколою Голованем. Раніше скульптор сам показував свої «володіння», але, на жаль, маестро вже в кращих світах.

Пам’ятник Скрябіну

Для всіх поціновувачів музики Андрія Кузьменка Луцьк теж може стати важливим місцем. Адже саме тут встановлений пам’ятник музиканту. Він був відкритий у 2016 році у Сіті-Парку недалеко від податкової адміністрації та обласної ради. Затишне місце із квітами, невеличкою річечкою, тренажерами, незвичними велетенськими графіті та абсолютним спокоєм дозволить вам поринути у спогади та пригадати музиканта.

Смачна їжа

У Луцьку можна знайти заклади для харчування на будь-який смак. В місті є кафе, піцерії, кав’ярні, бюджетні їдальні та дорогі і вишукані заклади. Адже ресторани Луцька точно порадують всіх, хто любить смачно поїсти. До ТОП ресторанів Луцька належать такі заклади як «Корона Вітовта», «Бравий Швейк», 4rest, Show Basilic, Cafe de Vino та інші. Серед піцерій виділяється мережа «Фелічіта», «SOLO», Дядя PIZZA та ін. Смачно поїсти можна за досить бюджетну суму, адже в середньому обід обійдеться у 300 гривень, піца та напій приблизно у 200-250 гривень.

Луцьк – це невелике місто, яке має чим похвалитися. Тут кожен може знайти щось для душі й відпочинку.

Реклама Google

Telegram Channel