Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
24 лютого: сьогодні друга річниця початку повномасштабної війни

Мирного дня вам, люди!

Фото ілюстративне.

24 лютого: сьогодні друга річниця початку повномасштабної війни

Саме 24 лютого 2022 року о 3:40 ранку Росія віроломно розпочала повномасштабне вторгнення на територію України

Сьогодні — друга річниця початку повномасштабного вторгнення. Наші захисники і захисниці щодня роблять все можливе, щоб зовсім скоро в Україні пролунала пісня Перемоги. Слава Україні!

24 лютого в церковному календарі – перше і друге віднайдення голови Іоана Предтечі.

Про це розповідає ТСН.

Перше віднайдення голови Іоана Предтечі відбулося ще в IV столітті. Святого обезголовили за бажанням юдейської цариці Іродіади та її доньки Саломеї. Іродіада забрала голову Іоана після усікновення і зберігала її в таємному місці. А тіло Предтечі християни поховали відразу після його смерті з усіма почестями.

Перше віднайдення відбулося завдяки дружини царського урядника Худзи, благочестивої Іоани. Вона сховала голову святого в маєтку Ірода, на горі Оливній.Минали роки і маєток перейшов до нового власника . Ним виявився благочестивий Інокентій, який почав зводити на місці палацу храм. Під час будівництва робітники викопали посудину, в якій була схована голова Іоана Предтечі. Інокентій дуже зрадів і зберігав її з великим благовінням. Перед своєю смертю він вирішив реліквію сховати, щоб її не осквернили язичники.

Друге віднайдення датується V століттям. До Єрусалима прибули двоє ченців, які хотіли поклонитися святим місцям. До них якось явився пророк, який розповів, де потрібно шукати голову. Вони її відкопали і поїхали додому, але по дорозі зустріли гончара, якому дали важливу ношу. Про святість голови він нічого не знав. Але вночі до нього явився сам Іоан і попросив втікати від ледащих ченців з його головою. Той так і зробив.

Згодом святинею заволодів священник Євстафій, але він був заражений аравійською єресю. Коли його розкрили, то він сховав голову в печері, куди сподівався скоро повернутися. Однак до печери прийшли монахи і почали зводити там храм. Вони відкопали святиню, перенесли її спочатку до Емесси, а потім до Константинополя.

Прикмети 24 лютого:

= Багато снігу і холодно — кучугури будуть лежати ще й в квітні.

= Сніжна погода — до холодного Великодня.

= Теплий день — таким буде і квітень.

Що завтра не можна робити

Наші предки вірили, що не можна запалювати вогнище, адже в ньому може згоріти і ваше щастя. Також жінкам та дівчатам заборонялося заплітати волосся — можна вплести біди.

Що можна робити

Іоану молилися, щоб він позбавив людину від головного болю, тому що святого обезголовили. А ще просили про здоров'я дітей, захист урожаю на городі. А ще наші предки робили годівниці та шпаківні, щоб птахи мали, де селитися та їсти.

Читайте також: «Якою буде сьогодні погода на Волині».

Реклама Google
 

Telegram Channel