Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Оце так зима: в Національному парку на Волині розцвіла мати-й-мачуха

Мати-й-мачуха цвіте ще до того, як у неї виросте листя.

Фото Національний парк Прип'ять-Стохід.

Оце так зима: в Національному парку на Волині розцвіла мати-й-мачуха

Квіти помітили на березі річки Стохід у Національному природному парку «Прип’ять - Стохід»

«Назву мати-й-мачуха, або підбіл звичайний отримала не випадково. Одна її сторона на дотик здається холодною та гладкою, а інша – м’якою та приємною. Комусь у минулому це нагадало порівняння материнської любові з холодністю мачухи, - йдеться у повідомленні парку. - Підбіл звичайний починає цвісти ранньою весною, як тільки зійде сніг, причому ще до того, як у нього виросте листя. Це відрізняє його від більшості інших рослин, які спершу виростають і відрощують листя, а потім вже починають цвісти.

 

  Квітки мати-й-мачухи нагадують квітки кульбаби, вони такі ж жовті, а в кінці цвітіння стають білими та пухнастими, щоб вітер міг рознести насіння по окрузі. Однак, незважаючи на зовнішню подібність, з точки зору ботаніки ці дві рослини не мають практично нічого спільного.

 

  Мати-й-мачуха цінується за свої лікарські властивості. В основному її використовують проти кашлю, кашлюку та мокротиння. Не в чистому вигляді, звичайно, з неї роблять ліки, хоча в народній медицині користуються популярністю і різні відвари.

 Якщо надламати або розрізати свіжий лист мати-й-мачухи, можна виявити, що всередині присутня велика кількість слизу. Саме в цьому слизу і містяться речовини, які роблять її настільки популярною і поширеною лікарською рослиною».

 

 

Реклама Google

Telegram Channel