Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
На скільки небезпечний сказ та як від нього вберегтися розповів волинський лікар-епідеміолог Олександр Гнатюк

Цього року на Волині – вже 9 підтверджених випадків сказу в тварин.

Фото: Ілюстративне.Фейсбук.

На скільки небезпечний сказ та як від нього вберегтися розповів волинський лікар-епідеміолог Олександр Гнатюк

Ситуація із випадків сказу наразі в державі погіршується, адже через військовий стан в Україні заборонене полювання на дику фауну

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Він уражує центральну нервову систему.

Про це інформує Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Якщо людина після контакту з інфікованою твариною (укусу, пошкодження шкіри, ослинення твариною) не отримує відповідну медичну допомогу, вірус може викликати захворювання головного мозку, що врешті-решт призведе до смерті. Летальність від сказу для людей після появи симптомів — 100%. Сказу можна запобігти, щорічно вакцинуючи свійських тварин, тримаючись подалі від диких тварин і звертаючись по медичну допомогу до появи симптомів.

На Волині серед людей хворобу востаннє реєстрували 10 років тому. Цього року в області – вже 9 підтверджених випадків сказу в тварин, зокрема, 7 – у свійських. За минулий рік зареєстровано 1816 звернень людей з покусами тваринами, у 47 випадках підтверджено сказ тварин. Найбільше - серед свійських котів - 26 випадків. 720 людям призначено курс профілактичних щеплень.

В Україні триває тиждень обізнаності про сказ. З цієї нагоди лікар-епідеміолог відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Олександр Гнатюк розповів про хворобу:

«Епізоотична ситуація на разі в державі погіршується, адже через військовий стан в Україні заборонено полювання на дику фауну. У зв'язку з цим зростає популяція диких тварин, а, зокрема - лисиць, основних переносників вірусу сказу в природі. За таких сприятливих умов лисиці можуть приводити потомство двічі на рік, збільшуючи популяцію. А в пошуках їжі вони підходять близько до люського житла, де зростає ймовірність їх контакту з людьми. Особливу небезпеку для людини становлять укуси та ослинення скаженними тваринами. 

Аналізуючи ситуацію зі сказу за останніх 5 років, кількість звернень людей за медичною допомогою зростає. Варто пам'ятати, що у хворих на сказ тварин відсутній страх перед оточенням. До прикладу, такий випадок був цього року у Ківерцях, коли людин контактувала з лисицею. Тварина не злякалася собак на подвірї і зайшла крізь відчинені двері у людське помешкання. Також хвора тварина проявляє агерсію, не впізнає господарів та може нападати на людей. Ускладнює ситуацію й те, що більшість домашніх тварин не щеплені проти цієї небезпечної хвороби. 

Отож людям варто уникати контакту з тваринами – невідомими, бездомними, надто дикими. Всі домашні тварини у тому чисті й велика рогата худоба, повинні щеплюватися. Щороку вакцинувати потрібно особливо домашніх улюбленців. Адже свійська тварина інфікується від дикої, яка забруднює територію, виділяючи слину».

Сказ – це вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб для людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів без вчасно розпочатого лікування стає невиліковним – 100% хворих людей помирають.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: З початку цього року на Волині зафіксували уже 8-ий випадок сказу.

Реклама Google

Telegram Channel